Nehodláme vládě vystavovat bianco šek. Výjezd do Průhonic za Babišem je ofsajdem, říká Kupka

Vláda musí přestat ignorovat návrhy občanských demokratů, aby konzervativci na úterním poslaneckém klubu zauvažovali, že ve čtvrtek na půdě Sněmovny podpoří prodloužení nouzového stavu. Místopředseda ODS Martin Kupka však naznačil, že strana odmítá kabinetu vystavovat bianco šek. „A to ve chvíli, kdy ministr zdravotnictví Jan Blatný prohlásil, že opatření proti covidu-19 nefungují. Definitivně se rozhodneme na zasedání poslaneckého klubu,“ říká pro EuroZprávy.cz Kupka. Po 133 dnech hrozí, že 14. února nouzový stav skončí, neboť KSČM podporu odmítá.

Koalice SPOLU složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09, odmítá jít cestou aliance Pirátů se Starosty a Nezávislými (STAN), jejichž předsedové Ivan Bartoš a Vít Rakušan navštívili v neděli večer premiéra Andreje Babiše. Místopředsedu ODS Martina Kupku zarazilo, že setkání, jak dokumentuje snímek ze sítí, proběhlo v průhonické Imobě. Jedná se firmu, do níž patří například usedlost Čapí hnízdo, tamní Sokolovna anebo restaurace i nemovitosti, které Babiš dříve napřímo vlastnil. Před téměř čtyřmi lety šéf hnutí ANO Imobu stejně jako Agrofert a další podniky přesunul do svěřenských fondů. „Domnívám se, že tak závažné jednání kolem prodloužení nouzového stavu by nemělo probíhat téměř doma u pana premiéra. Předpokládal bych, že budou rokovat na oficiálních místech, jako je Poslanecká sněmovna anebo na Úřadě vlády České republiky. Tím, že pánové Bartoš a Rakušan jednali v Průhonicích, se vystavili vlastnímu ofsajdu,“ míní Kupka.

I. náměstek hejtmanky Středočeského kraje zdůrazňuje, že ODS premiéra Andreje Babiše vyzvala už v pátek, aby s ní zahájil jednání. Nic se však nestalo. „Vláda naše návrhy neustále ignoruje. Snažíme se pomoci, ale nejsme vyslyšeni. Proto strana nehodlá vládě vystavovat bianco šek, a to zvláště ve chvíli, kdy ministr zdravotnictví Jan Blatný prohlásil, že opatření proti covidu-19 nefungují.“ Tým ze Strakovy akademie hodlá ve čtvrtek požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 16. března.

Když jedou piráti a STAN za Babišem na jednání do Průhonic, není to na opozici přece jen až moc konstruktivní? pic.twitter.com/ufmuDAgX1r

— Laureát (@zazasluhy) February 7, 2021

ODS chce dojít k rozumnému řešení, který by vyústilo k otevření škol. „Všichni přece pociťujeme, že je v této otázce zapotřebí urychleně jednat.“ Kupka se domnívá, že nejdříve se musí zvolit typ, jakým se žáci i studenti budou testovat. „Metoda z nosohltanu je ve školách nemožná. Je nutné najít jinou variantu jako například testování ze slin či speciální žvýkačky. Jako nejvýhodnější se jeví výtěr z nosní dírky.“

Expert na veřejnou správu se nenechá rozhodit tvrzením premiéra Andreje Babiše, podle něhož hrozí zdravotnictví naprostý kolaps v případě, že nouzový stav, který v zemi trvá od loňského 5. října, nebude prodloužen. „Několikrát jsme jako ODS ministerského předsedu v polovině minulého roku vyzvali, ať se schválí epidemický zákon, podle něhož bude stát i nemocnice v krizi fungovat.“ Kupka avizuje, že žádná odpovídající legislativa nevznikla. „A kabinetu tato skutečnost zjevně vůbec nevadí, protože vláda se na náš podnět doslova vykašlala. Není přece možné donekonečna nouzový stav prodlužovat.“

Starostovi Líbeznic stejně jako jeho kolegům vadí, že za celou dobu nouzového stavu nebyly jasně definovány aktivity, u nichž je menší riziko nákazy, a tudíž mohou být uvolněné. „Za celou dobu nebyla vláda schopna jasně formulovat epidemickou situaci ohledně aktivit. Vždyť je to do očí bijící,“ rozčiluje se.

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, na níž vystudoval žurnalistiku a masovou komunikaci, vytýká vládě, že během pandemie nedostatečně podporuje živnostníky. „Není patrné, jak dále je chce odškodňovat. Kabinet neustále vyzýváme, aby OSVČ odpustil zálohy na sociální a zdravotní pojištění, když velká část z nich musí mít své provozovny uzavřeny. Bohužel ani tyto zmíněné návrhy nebyly vyslyšeny. Vláda nás skutečně ve všem ignoruje,“ posteskne si pro EuroZprávy.cz Martin Kupka.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Martin Kupka (ODS) ODS Andrej Babiš Vláda ČR Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy