Nejvyšší důvěru mají u Čechů i nadále starostové a obecní zastupitelstva

Nejvyšší důvěru mají u Čechů i nadále starostové a obecní zastupitelstva. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z listopadu a prosince loňského roku. Starostům podle něj důvěřuje 70 procent lidí, obecním zastupitelstvům zhruba tři pětiny. Prezidentovi vyslovilo důvěru 36 procent respondentů, podobně jako v předchozím průzkumu.

Vláda se těšila důvěře třetiny respondentů. Sběr dat se konal od 13. listopadu do 27. prosince, v té době mělo Česko dvě vlády, nový kabinet premiéra Petra Fialy jmenoval prezident 17. prosince. Podle autorů průzkumu se hodnocení týká situace, kdy ještě působila předchozí vláda Andreje Babiše (ANO).

Poslanecká sněmovna měla důvěru 30 procent, Senát téměř jedné třetiny veřejnosti a krajským zastupitelstvům a hejtmanům vyslovila důvěru shodně necelá polovina respondentů.

Proti předchozímu průzkumu ze září a počátku října se zvýšila o osm procentních bodů důvěra u starostů a o sedm procentních bodů důvěra u krajských hejtmanů. Jiné změny podle autorů průzkumu nepřekročily v případě vyslovení důvěry ústavním institucím hranici možné výběrové chyby.

Spokojenost s politickou situací v době průzkumu vyjadřovala asi desetina lidí. Ani spokojeno, ani nespokojeno se cítilo být 31 procent obyvatel a nespokojenost s politickou situací pak dalo najevo 55 procent dotázaných. Proti předchozímu průzkumu se hodnocení nezměnilo.

"Spokojenost s politickou situací roste se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti, se zlepšujícím se hodnocením ekonomické situace v ČR a s rostoucí spokojeností se svým životem celkově," uvedlo CVVM.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

průzkumy CVVM politika Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy