Očkovací strategie či korespondenční volby. ODS, TOP 09 a lidovci chtějí mimořádnou schůzi Sněmovny

Opoziční blok ODS, KDU-ČSL a TOP 09, který pro letošní sněmovní volby vytvořil koalici, chce ještě v lednu svolat mimořádnou schůzi dolní komory k návrhu zavedení korespondenční volby a odškodňovacímu zákonu. Zároveň strany chtějí jako první bod řádné schůze Poslanecké sněmovny, která začne příští úterý, zařadit očkovací strategii. Předsedové stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Projednat návrh na zavedení korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí chce opozice i v reakci na to, že prezident Miloš Zeman vyhlásil termín říjnových sněmovních voleb oproti zvyklostem už v prosinci. K navrhovatelům předlohy patří zmíněné tři strany, Piráti a STAN. "V rámci Evropské unie jsme jedním z posledních států, který korespondenční volbu svým občanům neumožňuje," řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Jde podle ní o desetitisíce až statisíce lidí.

Spolu s KDU-ČSL a TOP 09 svoláváme mimořádnou schůzi, která se bude zabývat korespondenční volbou ze zahraničí, protože i občané ČR žijící v zahraničí by měli mít právo projevit svůj názor ve volbách.

— Petr Fiala (@P_Fiala) January 13, 2021

Odškodňovací zákon předložili poslanci TOP 09, ODS, KDU-ČSL a STAN. Stát by měl podle předlohy platit podnikatelům plnou výši fixních nákladů, pokud kvůli vládním opatřením museli činnost zcela zastavit. V případě omezení činnosti by šlo o náhradu poloviny fixních nákladů. Patří k nim nájemné, splátky půjček a leasingů, výdaje na energie, pojištění a na údržbu, servis nebo skladování dlouhodobého majetku, a také jiné nezbytné provozní výdaje. Menšinová vláda ANO a ČSSD se k předloze postavila záporně.

Lidovecký předseda Marian Jurečka upozornil na to, že do Česka už dorazilo od firmy Pfizer přes 169.000 dávek vakcíny proti covidu-19, očkováno ale dosud bylo podle odhadů 70.000 až 75.000 osob. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes po návštěvě očkovacího centra v Brně řekl, že oficiálně nahlášeno z očkovacích center bylo 61.474 lidí. "Chceme příští týden na začátku jednání schůze požádat vládu o informace o tom, jaká je očkovací strategie z hlediska dosavadního průběhu, ale i plánů pro příští týdny a měsíce," řekl.

Česko se podle něj neobejde bez specializovaných očkovacích center. Komunální politici jsou připraveni k maximální součinnosti, vláda ale musí dát jasný rámec a pomoci vše zabezpečit finančně i materiálně, míní Jurečka. Kabinet do složité operace musí zahrnout maximum především praktických lékařů nebo objektivně informovat o dopadech očkování, dodal. Vyzval vládu ke společnému jednání.

Související

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.
Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS) top 09 KDU - ČSL volby 2021 Poslanecká sněmovna Markéta Pekarová Adamová Marian Jurečka (KDU-ČSL) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy