ODS apeluje na Babiše: Česko by mělo souhlas s fondem EU podmínit podporou jádra

Česko by mělo svůj souhlas s evropským plánem obnovy, v jehož rámci si Evropská unie má půjčit na finančních trzích 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun), podmínit uznáním jaderné energie za čistý zdroj a zákazem společných evropských daní. Vládu k tomu dnes vyzvala opoziční ODS a upozornila, že premiér Andrej Babiš (ANO) má možnost návrh bez splnění svých požadavků zablokovat.

O fondu obnovy dnes jednají formou videokonference lídři evropských zemí, dohodu by měli potvrdit na osobním setkání pravděpodobně v červenci.

"Tento plán bude muset být schválen jednomyslně a Andrej Babiš má skutečně velký vyjednávací potenciál," řekl poslanec ODS Jan Skopeček. Podle něj by měl český premiér pohrozit vetem návrhu, pokud se nepodaří prosadit klíčové priority pro Českou republiku. "Je to jedna z posledních příležitostí, kdy může prosadit, že se jádro stane čistou energií a že bude umožněno jaderné bloky v Temelíně a v Dukovanech financovat," řekl. Jaderné zdroje zatím EU neřadí mezi preferované bezemisní zdroje.

ODS také vyzývá Babiše, aby se na jednání Evropské rady zasadil o to, že nevzniknou žádné společné evropské daně. O vytvoření evropských daní jako přímého finančního zdroje unie vedle příspěvků členských států se diskutuje jako o jedné z možností budoucího financování evropského rozpočtu.

Podle občanských demokratů by mělo Česko usilovat i o větší podíl na penězích z fondu obnovy. ODS podpořila Babišův odmítavý postoj k tomu, aby hlavním kritériem pro rozdělování peněz byla míra nezaměstnanosti z uplynulých let. "To nemá nic společného s pomocí zemím postiženým koronavirem," řekl Skopeček.

Evropská komise si chce peníze pro fond obnovy půjčit na finančních trzích, v minulosti se zatím nic podobného nestalo. Na tom, jakou formou budou peníze z fondu vypláceny, se zatím státy unie neshodují. Na dnešním jednání evropských lídrů se nečeká vyřešení sporných bodů, podle unijních činitelů by videokonference v ideálním případě měla potvrdit vůli všech států podpořit myšlenku půjčky a snahu rychle dospět k dohodě. Tu by chtěl předseda Evropské rady Charles Michel stvrdit v červenci, což však někteří diplomaté považují za příliš optimistický odhad.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Jan Skopeček (ODS) Andrej Babiš Vláda ČR jaderné elektrárny EU (Evropská unie) Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy