Čeští politici komentují volby v USA: Výsledek bude těsnější, než se myslelo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) věří, že bez ohledu na výsledky prezidentských voleb ve Spojených státech bude pokračovat pozitivní trend jednání na nejvyšších úrovních mezi představiteli České republiky a USA. Považuje je za důkaz velice intenzivních spojeneckých vztahů mezi oběma zeměmi. Podle Petříčka se zdá, že konečný výsledek bude možná těsnější, než uváděly volební průzkumy.

Souboj mezi demokratickým kandidátem Joem Bidenem a Trumpem je velmi těsný a není jasné, kdy bude znám definitivní výsledek.

"Jednání na nejvyšších úrovních mezi představiteli ČR a USA v posledních letech jsou důkazem velice intenzivních spojeneckých vztahů mezi oběma zeměmi. Věřím, že v tomto pozitivním trendu budeme dále pokračovat bez ohledu na výsledky amerických prezidentských voleb," uvedl Petříček. To, že bude konečný výsledek možná těsnější, než se jevilo podle volebních průzkumů, nepovažuje za úplné překvapení. Mnozí experti podle něj těsnou výhru jednoho z kandidátů odhadovali.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou napínavé volby v USA zajímavé i pro debatu o možné korespondenční volbě v ČR. Vyjádřil na twitteru také soukromý odhad, že uspěje Biden.

Sčítání hlasů v USA je napínavé... Zajímavé i pro naši domácí debatu o možné koresp. volbě... Věřím, že vše proběhne bez komplikací. Můj soukromý odhad (sám jsem zvědav): Biden získá AZ, NV, WI, MI, GA a pravděpodobně i PA. Trump NC. Což by mělo stačit na vítězství JB...

— Jan Hamáček (@jhamacek) November 4, 2020

Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že oba kandidáti prozatím vystupují sebevědomě. "Jak ale řekl ve svém projevu Joe Biden, o výsledků nerozhoduje ani jeden z kandidátů, nýbrž voliči. Prohlášení Donalda Trumpa o snahách o 'ukradení voleb' a 'hlasování po uzavření volebních místností' bez předložení důkazů považujeme za pokus o zpochybnění volebních výsledků, které do demokratického státu nepatří," napsal ČTK.

Reagoval tak na dnešní Trumpův tweet: "Obrovsky se nám daří, ale oni se nám snaží ukrást volby. Nikdy jim to nedovolíme. Nelze hlasovat poté, co se uzavřou volební místnosti." Sociální síť vzápětí k jeho tweetu připojila poznámku, že jeho část nebo celý příspěvek může uvádět zavádějící informace o volebním procesu.

Kromě těsného výsledku se podle Lipavského dají čekat i soudní spory o průběh voleb. "Již nyní je jich evidováno přes 400," doplnil. Považuje také za důležité, aby prozatím klidné protesty klidnými zůstaly.

Předseda SPD Tomio Okamura přes jasné výhrady doufá, že Trump obhájí svůj mandát. "Vítězství Bidena by znamenalo zásadní ohrožení svobody, demokracie i míru ve světě. Šlo by o vítězství globalistů usilujících o globální světový řád. Biden také znamená podporu migrace a diktatury menšin," uvedl na twitteru.

Poslanec ODS Jan Skopeček na sociální síti poznamenal, že Trump bude hájit kapitalismus více než Biden, nepouští se do vojenských intervencí s nejistým koncem a má zahraničněpolitické úspěchy. "Bude brzdit radikálně levicové, progresivní šílení. A ví, kde je na mapě ČR," dodal.

Přeji si vítězství Trumpa. Mám k němu výhrady, kdo by také neměl... Ale kapitalismus bude hájit více než Biden, nepouští se do vojenských intervencí s nejistým koncem, má zahraničně-politické úspěchy. Bude brzdit radikálně levicové, progresivní šílení. A ví, kde je na mapě ČR.

— Jan Skopeček (@Jan_Skopecek) November 3, 2020

Naopak lidovecký předseda Marian Jurečka v komentáři pro ČTK napsal, že by si pro ČR i Evropu přál, aby vyhrál Biden. "Má totiž potenciál sjednocovat rozdělenou americkou společnost, zmenšit sociální propast mezi lidmi - zreformovat oblasti jako školství, zdravotnictví nebo posílit ochranu životního prostředí. A na mezinárodní úrovni byt spolehlivým partnerem pro ČR i EU. Od toho se Trump se svým America First v minulých letech totiž bohužel vzdálil," poznamenal.

Související

Více souvisejících

Volby USA Tomáš Petříček Jan Lipavský Česká pirátská strana ministerstvo zahraničí Jan Skopeček (ODS) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 39 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy