Piráti a STAN se obrátili na ÚS se svou stížností proti volebnímu přepočtu

Koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) napadla u Ústavního soudu listopadové rozhodnutí, ve kterém Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl její stížnost ohledně přepočtu hlasů podle nového volebního zákona. Uvedla to dnes Česká televize (ČT).

Piráti a Starostové po NSS žádali, aby označil za neplatné zvolení trojice poslanců kvůli odlišné interpretaci způsobu přepočtu získaných hlasů na mandáty. Koalice považuje za relevantní, aby se Ústavní soud vyjádřil ke způsobu, jakým předpis aplikovala Státní volební komise, sdělil ČTK místopředseda STAN Stanislav Polčák.

Piráti a Starostové se u NSS domáhali vyslovení neplatnosti zvolení Ondřeje Babky (ANO) v Jihočeském kraji, Karly Maříkové (SPD) v Karlovarském kraji a Jaroslava Dvořáka (SPD) ve Zlínském kraji. Podle návrhu měl soud za zvolené poslance prohlásit kandidáta Pirátů a STAN na Vysočině Miloně Slabého (STAN), kandidátku SPD v Jihomoravském kraji Petru Svedíkovou Vávrovou a kandidáta SPD v Olomouckém kraji Pavla Jelínka.

Spor se týká výkladu ustanovení paragrafů 48 a 50 volebního zákona, který upravuje přepočet hlasů na mandáty podle takzvané Imperialiho kvóty. Nový způsob zákonodárci schválili v letošním roce v reakci na nález Ústavního soudu, který kvůli rozporu s ústavním požadavkem na poměrný systém voleb do Poslanecké sněmovny zrušil dosavadní systém tzv. D'Hondtova volebního dělitele.

"Ústavní stížnost jsme podali zejména z přesvědčení, že je relevantní, aby se Ústavní soud vyjádřil k aplikaci volebního zákona provedené Státní volební komisí, kterou přijal NSS," sdělil ČTK Polčák. Interpretace Pirátů a STAN podle něj umožní převedení více mandátů do druhého skrutinia. "A umožní tak realizovat vyrovnávací efekt přerozdělení mandátu, aby více odpovídal počtu odevzdaných hlasů," uvedl.

Postup by podle něj zabránil mimo jiné i paradoxu, kdy vítězná koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) získala o necelých 36.000 hlasů víc než druhé ANO, ale ve Sněmovně má o jednoho poslance méně. "Ústavní soud ve svém nálezu z kraje února letošního roku, kterým zrušil D'Hondtovu metodu, jednoznačně určil, že volební kraje mohou zůstat, ale je nutné vytvořit mechanismus, kdy se na celostátní úrovni zohlední celkový výsledek voleb. Máme za to, že stávající metoda Státní volební komise k tomuto výsledku nevede," míní Polčák.

Nejvyšší správní soud však dospěl k závěru, že výklad uvedených ustanovení Pirátů a STAN není správný. Podle volebního senátu neodpovídá systematice volebního zákona, ani účelu těchto ustanovení. Předseda STAN Vít Rakušan v listopadu uvedl, že rozhodnutí NSS respektuje, koalice však od počátku nevylučovala, že spor posune k Ústavnímu soudu. Piráti a Starostové doufají, že v případě úspěchu by se do budoucna ministerstvo vnitra muselo držet jejich výkladu.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy