Piráti odmítli nabídku ANO jednat o koalici v Karlovarském kraji

Česká pirátská strana odmítla nabídku ANO na koaliční spolupráci. Piráti chtějí dál jednat o možné koalici v trojbloku STAN, Piráti a Volba pro Karlovarský kraj (VOK), informoval dnes ČTK za zastupitelský klub Pirátů Jindřich Čermák. ANO dnes jednalo i s hnutím VOK, i to zatím zůstává zakotveno v trojbloku. V kraji tak pokračuje hledání většinové koalice, o kterou se pokouší na jedné straně ANO s ODS a na druhé straně trojblok STAN, Piráti a VOK.

"Piráti přijali pozvání nejsilnější strany v zastupitelstvu ANO 2011 a vyslechli si na dnešní schůzce jejich nabídku na koaliční spolupráci. Vzhledem k respektování dohod a společných jednání v rámci monolitu STAN, Piráti a VOK tuto nabídku s díky odmítáme," uvedl Čermák.

Podle lídra kandidátky VOK Josefa Märze se dnes schůzka ANO a VOK konala, ale neskončila rozhodnutím. "Popovídali jsme si a informovali jsem ANO o naších prioritách, což je je zdravotnictví, podpora sportu nejen na profesionální úrovni a další témata," řekl ČTK März. VOK se také vymezil proti účasti v koalici s podporou SPD. "Také jsme ale ANO informovali, že o jednání budeme informovat naše partnery bloku se STAN a Piráty, který neopouštíme a dodržujeme gentlemanskou dohodu, že se o jednáních budeme informovat," uvedl März s tím, že návrhy ANO probere hnutí VOK se svými členy.

V současné chvíli má ANO s ODS 17 hlasů v 45členném zastupitelstvu, stejně tak jako blok STAN, Piráti a VOK. ANO se nejprve pokusilo sestavit koalici s ODS, hnutím Místní - HNHRM a SNK1 - Starostové našeho kraje, ale tato varianta nevyšla. Místní se rozhodli raději jít do opozice a SNK1 také nechce být jazýčkem na váhách dvou protichůdných bloků.

STAN, Piráti a VOK za současné patové situace opět vyzvali k jednání ODS a požádali i o pokračování dialogu s hnutím Místní. ANO oslovilo s nabídkou k jednání Piráty a VOK. S ohledem na volební výsledky zřejmě nebude možné sestavit koalici jinak, než že některá ze stran, které nyní tvoří dva protichůdné bloky, ustoupí a kývne na nabídku druhé strany. Další variantou by byly individuální přesuny jednotlivých zastupitelů mezi těmito bloky.

Možností by mohla být i menšinová koalice, která by se v programových shodách opírala o podporu některých opozičních zastupitelů.

Krajské volby o víkendu vyhrálo ANO s 13 mandáty, druhé bylo hnutí STAN s osmi mandáty, třetí Piráti se šesti mandáty. Koalice ODS a KDU-ČSL, Místní a SPD mají po čtyřech mandátech, Sdružení nezávislých kandidátů - Starostové našeho kraje má tři mandáty. Volba pro Karlovarský kraj (VOK) má rovněž tři mandáty.

Související

Hasiči zasahují u požáru ubytovny v Karlových Varech. (9.3.2024)

V Karlových Varech hořela ubytovna, hasiči evakuovali desítky lidí

Hasiči zasahují v sobotu dopoledne v Karlových Varech u požáru ubytovny, který se jim již podařilo dostat pod kontrolu. Evakuováno bylo několik desítek lidí, jeden člověk skončil v péči záchranářů. Událost je vyšetřována pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. 

Více souvisejících

Karlovarský kraj Česká pirátská strana Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy