Piráti si volí místopředsedy. Do druhého kola prošlo pět kandidátů

Do druhého kola volby místopředsedů Pirátů postoupili poslanci a současní místopředsedové Olga Richterová a Radek Holomčík. Spolu s nimi postoupili také europoslankyně Markéta Gregorová, místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal a ostravský zastupitel a vedoucí administrativního odboru strany Martin Kučera. V dalších volbách dnes odpoledne se utkají o čtyři místopředsednická místa.

V prvním kole volby neuspěli poslanec Jan Lipavský a náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmanová.

V prvním kole volby hlasovalo 586 členů strany, tedy zhruba 56,9 procenta. Největší podporu, 518 hlasů, získal Pikal, který se předtím neúspěšně ucházel o pozici předsedy strany. Bezprostředně po volbě nicméně Pikal vyzval členy, aby za první místopředsedkyni volili Richterovou, která v prvním kole volby získala 510 hlasů.

Na třetím místě v prvním kole skončil Holomčík s 469 hlasy. Gregorovou podpořilo 354 Pirátů a do druhého kola prošel také Kučera, který o čtyři hlasy překročil potřebnou hranici 294 hlasujících. Pro Lipavského bylo 271 Pirátů, pro Hoffmannovou 212.

Během odpoledne budou Piráti postupně vybírat v jednotlivých hlasováních prvního až čtvrtého místopředsedu strany. V každé volbě získá funkci ten, koho podpoří nejvíce hlasujících. Hlasování jsou naplánována až do 18:45.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Olga Richterová (Piráti) Radek Holomčík (Piráti) Vojtěch Pikal (Piráti) Jan Lipavský

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 48 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy