Piráti žádají Vojtěcha, aby vysvětlil nákupy ochranných pomůcek

Piráti žádají ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby vysvětlil nákupy zdravotnických prostředků od zprostředkovatelů, kteří v minulosti vykazovali nulové nebo minimální tržby. Předseda Pirátů Ivan Bartoš v písemné interpelaci vyzval Vojtěcha, aby transparentně popsal nákupy ochranných pomůcek a aby vysvětlil, jak ministerstvo vyhodnocuje důvěryhodnost vybraných dodavatelů.

Bartoš v interpelaci poukazuje na případ společnosti La Factory, od níž ministerstvo zdravotnictví nakoupilo medicínské masky za 1,2 miliardy korun. Firma přitom byla do té doby nečinná, podle účetní závěrky měla nulové tržby, neměla žádné zaměstnance a její aktiva činila 99.000 korun.

"Tato společnost působí jako prázdná schránka a je na první pohled zřejmé, že se jedná o pouhého prostředníka. Ve stavu nouze neprobíhají z logických důvodů klasická výběrová řízení, nicméně to neznamená, že bychom měli rezignovat na transparentnost a efektivitu," uvedl předseda Pirátů.

Respirátor za 1️⃣0️⃣0️⃣0️⃣ Kč? I za takovou cenu nakupovalo ministerstvo zdravotnictví pomůcky, když byla krize. Velký přehled, jak se vyvíjely ceny, sepsali kolegové @domi_kubistova a @mzita27 ve spolupráci s @dataRozhlas. Smekám?➡️ https://t.co/tvU0bMbnrb pic.twitter.com/80Yg8RtTVf

— Kristýna Guryčová (@gurycovakris) April 17, 2020

Nákup zdravotnických prostředků od La Factory kritizovali tento týden i lidovci. Jejich místopředseda Tomáš Zdechovský vyzval, aby tento nákup prošetřila policie. Pokud by se ukázalo, že ministerstvo při zadání zakázky zneužilo nouzový stav, měl by podle Zdechovského Vojtěch rezignovat.

Bartoš v interpelaci poukázal i na další případ, kdy ministerstvo nakoupilo respirátory od firmy Recea Prague za 300 milionů korun. Piráti upozorňují, že firma měla dosud roční tržby 116.000 korun, má záporný vlastní kapitál a na jejího jednatele, který má pobyt hlášený na úřadě městské části Praha 5, je 18 exekucí. "Požádal jsem pana ministra, aby toto dodání zboží popsal počínaje výrobcem, dále uvedením jednotlivých prostředníků až po finální dodání ministerstvu zdravotnictví. Zajímalo mě rovněž, jak jeho úřad vyhodnotil důvěryhodnost svých dodavatelů," uvedl Bartoš.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Adam Vojtěch (ANO) Česká pirátská strana ministerstvo zdravotnictví Poslanecká sněmovna Zdravotnictví Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) KDU - ČSL Roušky a respirátory Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy