Plošné nošení roušek končí po 17. květnu? Hamáček popřel tvrzení Šmuclera

Ústřední krizový štáb nepřijal rozhodnutí nebo doporučení k ukončení plošného nošení roušek. Na twitteru to uvedl jeho předseda a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Reagoval na tvrzení člena štábu Romana Šmuclera, který na sociální síti dnes dopoledne uvedl, že povinnost skončí po 17. květnu s koncem nouzového stavu. Později Šmucler, kterého do štábu nominovala opoziční TOP 09, své tvrzení upravil.

"Ústřední krizový štáb nepřijal žádné rozhodnutí či doporučení k ukončení nošení roušek. Tato věc je v kompetenci ministerstva zdravotnictví a řídí se jeho mimořádným opatřením. Nošení roušek nemá vazbu na trvání nouzového stavu," napsal Hamáček.

Ústřední krizový štáb nepřijal žádné rozhodnutí či doporučení k ukončení nošení roušek. Tato věc je v kompetenci @ZdravkoOnline a řídí se jeho mimořádným opatřenim. Nošení roušek nemá vazbu na trvání nouzového stavu. @smucler

— Jan Hamáček (@jhamacek) May 6, 2020

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na dotaz ČTK také napsal, že plošné nošení roušek není vázáno na nouzový stav. "Určitě i poté bude tato povinnost určitou dobu platit. V době rozvolňování opatření, kdy se lidé začínají více potkávat, mají roušky ještě větší význam. O tom, kdy bychom mohli roušky odložit a v jakých situacích, bude jednat epidemiologická skupina pana docenta (Rastislava) Maďara. Toto rozhodnutí není možné uspěchat," poznamenal ministr.

"Plošné nošení roušek skončí s nouzovým stavem! Udělal bych to dříve ale je to zkrácení," uvedl nejprve na twitteru Šmucler. Také bez dalších podrobností poznamenal, že záchranné služby dostanou odměny. "Doplněk. Ústřední krizový štáb řešil konec plošného stavu, ale ukončení musí schválit někdo jiný. Věřím, že se to stane, ale osobně to už dál neovlivním a už vůbec nerozhodnu," poznamenal ale Šmucler dnes odpoledne poté, co Hamáček informaci dementoval.

Z ÚKŠ.Moje malá vítězství- plošné nošení roušek skončí s nouzovým stavem! Udělal bych to dříve ale je to zkrácení! ??Záchranky dostanou odměny!Díky @ZdravkoOnline ! ?Jinak- ekonomické dopady horší, než se čekalo.... Za lékař jsem řekl- chceme obnovit ekonomiku. pic.twitter.com/WOYJH6Qlww

— Roman Šmucler (@smucler) May 6, 2020

Zákaz pohybu na veřejnosti bez roušek či šátků platí od 19. března. Vláda se tehdy usnesla, že všem osobám zakazuje pobyt a pohyb mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest. Jako ochranné prostředky se počítají roušky, respirátory, ústenky, šátky, šály či jiné prostředky, které brání šíření kapének.

Výjimku mají například děti od dvou do sedmi let v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Jan Hamáček Roman Šmucler Roušky a respirátory Česká republika Adam Vojtěch (ANO) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Změna času

V noci na neděli začíná zimní čas. Noc se nám protáhne

Zejména děti jsou u vytržení, protože tradiční dvoudenní víkendové volno se jim tentokrát pořádně protáhne. Konkrétně o tři dny a ještě hodinu k tomu. Na víkend totiž navazuje státní svátek 28. října a dva dny podzimních prázdnin. V noci na zítra se navíc "příznivě" mění čas. Noc bude o hodinu delší. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

Těstoviny, ilustrační fotografie.

I těstoviny mají svůj mezinárodní den. Jaká je jejich historie?

Víte, že těstoviny mají svůj mezinárodní den? Od roku 1998 připadá na 25. října. Těstoviny dnes patří mezi velice oblíbené pokrmy a zřejmě tomu bylo podobně i v minulosti. Historie těstovin sahá až do dob starověku a není překvapením, že o nich pochází nejstarší a nejhojnější zmínky z oblasti dnešní Itálie. A kdy se těstoviny rozšířily u nás?

před 2 hodinami

Na dálnici D1 se tvoří kolony. (26.10.2024) Prohlédněte si galerii

Dálnice D1 hlásí kolonu, ve které se řidiči zdrží desítky minut

Velký provoz na silnicích a dálnicích se dal v sobotu očekávat, protože jde o první den pětidenních podzimních prázdnin. Poměrně dlouhá kolona se utvořila na páteřní dálnici D1 ve směru na Prahu. Řidiči musí počítat se zdržením v řádu desítek minut. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Donald Trump

Trumpův mobil mohli napadnout hackeři. Stopy vedou k velkému rivalovi USA

I Čína se snaží zasáhnout do kampaně před listopadovými prezidentskými volbami v USA. Americké úřady se domnívají, že hackeři napojení na Peking se pokusili napojit na mobily a informační sítě používané exprezidentem Donaldem Trumpem a jeho viceprezidentským kandidátem J. D. Vancem. S odkazem na své zdroje o tom informovala stanice CBS News. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Agrofert

Padlo obvinění v kauze inovativní linky na toasty. Kvůli Babišovi ji řeší i Politico

Dokonce i prestižní web Politico zaujala další česká dotační kauza. Důvod? Týká se firmy ze svěřenských fondů bývalého českého premiéra Andreje Babiš (ANO). Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pátek oznámila, že obvinila jednu právnickou a dvě fyzické osoby v případu dotace na inovační linku na výrobu toastového chleba.

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Obchody vezmou lidé o víkendu útokem. Důvod je nasnadě

Začal víkend, během kterého je tentokrát dobré vzít v potaz jednu věc. Na dva víkendové dny totiž navazuje státní svátek 28. října, na který se vztahuje již několik let platný zákaz prodeje v obchodech. O víkendu je tak potřeba si najít čas na nákup. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Yoav Gallant sledují útok na Írán z nezveřejněného místa. Části obrazu byly zakryty izraelskými obrannými silami.

Mimořádná zpráva Izrael útočí na Írán. Hrozí eskalace války na Středním východě

Izrael v sobotu brzy ráno zahájil letecké údery na vojenské cíle v Íránu jako odvetu za nedávné íránské balistické útoky na izraelské území. Výbuchy byly zaznamenány v Teheránu, avšak dosud nejsou k dispozici informace o případných škodách nebo obětech. Tento úder představuje dlouho očekávanou reakci na salvu raket, které íránský režim vypálil směrem k Izraeli na začátku října.

včera

včera

včera

O krok blíže třetí světové válce. Situace na Ukrajině dosahuje kritického bodu, píše tisk

Situace na Ukrajině dosahuje nového kritického bodu. Poprvé od začátku konfliktu se k bojům přidávají jednotky z třetí země, konkrétně vojáci z KLDR. Tento zásadní posun je předzvěstí toho, co by mohlo znamenat začátek širšího globálního konfliktu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již varoval, že to může být první krok k válce světového rozsahu. Upozornil na to polský server RMF24, podle kterého je svět o krok blíže třetí světové válce.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy