Podle experta na justici není vhodné vyznamenávat aktivní soudce

Prezidenti by neměli podle experta udělovat státní vyznamenání aktivním soudcům a soudci by řády související s jejich činností neměli přijímat, dokud jsou v taláru a aktivně rozhodují. V reakci na dění kolem Řádu Tomáše Garrigua Masaryka pro předsedu Ústavního soudu (ÚS) Pavla Rychetského to ČTK řekl David Kosař, vedoucí Ústavu pro otázky soudnictví Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Vyznamenání aktivního soudce není standardní a vyvolává etické otázky.

Pražský hrad loni 28. října zveřejnil seznam osobností, které se Zeman rozhodl vyznamenat. Byl mezi nimi i Rychetský. Řád TGM se uděluje osobnostem, které se vynikajícím způsobem zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv.

Ve středu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček oznámil, že prezident změnil názor a řád Rychetskému neudělí kvůli verdiktu ÚS o zrušení části volebního zákona. Rychetský podle mluvčího poškodil Českou republiku.

Loni 28. října se Rychetského ocenění bralo jako hotová věc. Když už se prezident rozhodl předsedu ÚS ocenit, nebylo podle Kosaře šťastné, že byl Rychetský připraven řád přijmout, dokud je aktivním soudcem ÚS. Pokud je neudělení řádu bičem, jeho udělení bylo cukrem, míní Kosař.

Dokáže si prý představit výjimečné případy, kdy soudce například dostane vyznamenání za to, že jako dobrovolný hasič nebo člen horolezecké výpravy někoho zachrání. "I tak by ale možná bylo lepší počkat, až mu mandát skončí," uvedl Kosař. Rozhodně by pak soudci neměli přijímat od politiků ocenění za svou profesní, státnickou či společenskou činnost.

Připomněl, že například soudce Vojtěch Šimíček před deseti lety dokonce odmítl i profesní ocenění Právník roku v kategorii správního práva. Nechtěl, aby to vypadalo tak, že ocenění dostal "za odměnu" jako předseda senátu, který rozpustil extremistickou Dělnickou stranu. Podobné otazníky vyvolává i oceňování aktivního soudce státním vyznamenáním.

Aktuální dění kolem řádu pro Rychetského by mělo být podle Kosaře pro soudce ponaučením. "Může to být i podnět pro Soudcovskou unii, aby se nad tím zamyslela a vytvořila nějaké vodítko," uvedl Kosař a doplnil, že vyznamenávání aktivních soudců nyní neupravuje žádná právní ani etická norma.

Rychetský prezidentovo poslední rozhodnutí nekomentoval, jen poděkoval lidem, kteří mu vyjádřili podporu. Politologové hodnotí Zemanův postup kriticky, zejména kvůli tomu, že "potrestal" Rychetského, přestože zrušení části volebního zákona bylo kolektivním rozhodnutím většiny pléna ÚS.

Ústavní právník Jan Wintr ČTK řekl, že udělení státních vyznamenání nabývá platnosti až ve chvíli, kdy oceněný převezme řád a příslušnou listinu. Zeman podle dostupných informací jen avizoval svůj úmysl tak učinit, vyznamenání ale předáno nebylo, uvedl Wintr.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Miloš Zeman státní vyznamenání

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

včera

včera

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy