Pražský hrad zůstává pro veřejnost uzavřen, Mynář to zdůvodnil obavou z front

Pražský hrad se dnes návštěvníkům neotevřel. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář rozhodnutí zdůvodnil obavou z přeplněných nádvoří a front. V prosinci ale bude v Jízdárně Pražského hradu zpřístupněna výstava J. A. Komenský a 24. prosince se otevře pro tradiční půlnoční mši katedrála svatého Víta. V tiskové zprávě to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Česko dnes přešlo na mírnější stupeň opatření proti šíření nového koronaviru, což mimo jiné umožňuje otevřít památky či muzea.

Areál Pražského hradu zůstane podle Ovčáčka i nadále uzavřen. Uvedl, že na prvním místě zůstává zajištění zdraví a bezpečnost návštěvníků a že pro areál Pražského hradu nelze automaticky aplikovat opatření pro muzea a galerie, ani opatření pro hrady, zámky a památky. "Je nutné vycházet z celkové povahy a smyslu opatření, jejichž aplikací bychom neměli vytvářet situace jdoucí proti smyslu zdravotní prevence. Například přeplněná nádvoří a fronty za přísné regulace vstupu do návštěvnických objektů," uvedl Mynář.

Tradiční půlnoční mše v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha dne 24. prosince 2020 bude veřejnosti taktéž přístupná, a to za podmínek stanovených usnesením vlády: https://t.co/b53qOEJ9ni pic.twitter.com/45zwB7HeWh

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) December 3, 2020

V Jízdárně Pražského hradu bude ale 20. prosince otevřena výstava o Komenském. Pro ni budou podle Hradu platit hygienická opatření pro muzea a galerie. "Naší snahou je alespoň v rámci možností nabídnout zajímavý program," poznamenal kancléř. Pro veřejnost se také 24. prosince otevře svatovítská katedrála, ve které se uskuteční půlnoční mše, a to za podmínek stanovených vládou, uvedl Mynář.

Ovčáček zároveň připomněl, že lidé mohou od dnešního dne navštívit výstavu Lvem mě nazývají v Národním muzeu. "Výstava pojednává o nejstarším českém symbolu a jeho cestě českými dějinami od poloviny 13. století do současnosti. Pro tuto výstavu zapůjčila Kancelář prezidenta republiky velmi vzácné exponáty," uvedl mluvčí.

Areál Pražského hradu je uzavřen od 9. října v souvislosti s epidemickými opatřeními vlády. Zavřen byl i na jaře. Lidé do jeho areálu nemohli vstoupit více než dva měsíce od poloviny března do druhé poloviny května. Prezident Miloš Zeman v té době pobýval na zámku v Lánech. Zpět do své hradní kanceláře se vrátil koncem května. Nyní prezident z Hradu úřaduje asi dva dny v týdnu.

Související

Více souvisejících

Pražský Hrad Vratislav Mynář památky Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko se pomstí za pomoc USA. Posílí útoky na Ukrajinu, tvrdí experti

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy