Babiš žije ve snu, komentuje Skopeček vládní kroky v ekonomické oblasti

Česká vláda zamýšlí zrušení tzv. superhrubé mzdy doplněné o povinné zdravotní a sociální odvody zaměstnavatele a návrat k 15 % dani ze mzdy hrubé. Poslanec opoziční ODS Jan Skopeček a místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny tento návrh uvítal a uvedl, že by byl rád, kdyby i tento návrh vláda okopírovala podobně jako tomu bylo i v případě jiných ekonomických opatření, která opoziční strany předkládaly v době epidemie koronaviru.

V pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS opoziční poslanec konstatoval, že premiér Babiš zřejmě žije v jakési iluzi, že je ekonomika v expanzi. Skopečka totiž udivuje, že se snižují daně, zatímco se jinde přidává. Poukazoval například na zvyšování důchodů a přidávání sportovcům.

"Vypadá to, že pan premiér žije ve snu, kdy ekonomika roste, nezaměstnanost je nízká, rozpočet se plní vysokým objemem daní a peněz je na rozdávání. Snaha slibovat nemožné je nezodpovědná,“ nechal se slyšet poslanec.

Za pravdu mu dala i komunistka a předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá. Podle jejího názoru by si měl premiér uvědomit, že se momentálně potýkáme s rekordním schodkem státního rozpočtu, který není nafukovací. 

Pokud jde o superhrubou mzdu, avizoval Skopeček, že o její zrušení usilují občanští demokraté již delší dobu. "My určitě nejsme pro komplikování daňového systému, který je v České republice v porovnání s ostatními státy už tak velmi složitý. Doufáme, že to vláda od nás opíše stejně jako jiná ekonomická opatření během pandemie,“ poznamenal.

Předsedkyně v této souvislosti poznamenala, že zrušení superhrubé mzdy připraví státní pokladnu o zhruba 90 miliard korun ročně. "Stále nám chybí ta kompenzace. Toto je systémová změna a my chceme vidět, jak se bude prosazovat. Rozpočet se musí brát celkově,“ vysvětlila.

Kde by se mělo škrtat?

Poslanec ODS si stál za svým, že zrušit superhrubou mzdu, s čímž například nesouhlasí koaliční ČSSD, je správný krok. Ohání se tím, že díky tomu budou lidé bohatší, tím pádem svými útratami podpoří lokální podnikatele a znovu nažhaví českou ekonomiku.

"Určitě to ekonomice pomůže. Programy vlády jsou totiž velmi zdlouhavé a administrativně náročné,“ nešetřil Skopeček kritikou vládních podpůrných programů. Škrtat by chtěl v provozních výdajích státu, tedy na zaměstnancích a zbytečných dotacích.

Související

Ilustrační fotografie. Původní zpráva

Platba v hotovosti má zůstat zachována, shodují se politické strany a ČNB. Její odmítání je problém

SPD chce zavést platbu v hotovosti mezi ústavní práva, přestože je odmítání tohoto druhu plateb nelegální. EuroZprávy.cz proto oslovily všechny parlamentní strany s tím, co si o předloženém návrhu myslí. Vyjádření zaznělo i z České národní banky. Odmítání hotovosti je stále častější problém, proti tomuto trendu prý bojuje i Evropská centrální banka. 
Jan Skopeček (ODS)

Úspory v letošním rozpočtu musí být vyšší než 20 miliard korun, míní Skopeček

Úspory v rozpočtu na letošní rok budou muset být vyšší než 20 miliard korun. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zopakoval, že pokud by žádné úspory nepřišly, činil by deficit na konci roku 400 miliard Kč. Plnění rozpočtu se podle něj ve druhém pololetí bude vyvíjet lépe než v prvním. Schválený rozpočet počítá za celý rok se schodkem 295 miliard korun.

Více souvisejících

Jan Skopeček (ODS) Miloslava Vostrá státní rozpočet Andrej Babiš Vláda ČR Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy