Prezidentka Čaputová navštívila Kroměříž, promluvila na konferenci o etice v právu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes navštívila Kroměříž, zúčastnila se konference o etice v právu. V projevu zdůraznila význam sebereflexe soudní moci i zdrženlivosti politiků při zásazích do justice. Slovensko podle Čaputové více než kdy dříve potřebuje slyšet hlas moudrých a ctihodných soudců.

"Ne náhodou byly profese jako farář, lékař, učitel a soudce nejvyššími autoritami ve společnosti. Potřebujeme osobnosti, kterým můžeme důvěřovat, abychom mohli důvěřovat institucím a abychom mohli důvěřovat demokracii. Protože toto všechno je nyní v sázce," uvedla Čaputová.

Pravidelné kroměřížské konference se Čaputová v minulosti účastnila jako advokátka a analytička, dnes přijela v jiné roli, kdy jako prezidentka může přímo ovlivňovat personální obsazení justice. Připomněla, že slovenskou justici charakterizuje vysoká nedůvěra veřejnosti. Spravedlnost a boj s korupcí patří k hlavním politickým tématům v zemi.

"Proto je přirozenou ambicí představitelů výkonné a zákonodárné moci zásadněji přispět k uzdravení justice," uvedla Čaputová. Zároveň ale zdůraznila potřebu sebelimitace a zdrženlivosti dočasných držitelů veřejné moci ve vztahu k justici.

"Ruku v ruce s tím musí zároveň přicházet i sebereflexe soudcovského stavu, schopnost reagovat na selhání jednotlivců, a tím přispívat k zajištění zodpovědného výkonu soudnictví. Tím spíše, že právě soudci jako jediní mají možnost nastavit justici zrcadlo, aniž by je kdokoliv mohl obvinit z toho, že zasahují do její nezávislosti," uvedla Čaputová.

Diksusní fórum věnované etice v právu pořádá Justiční akademie v Kroměříži, podle její ředitelky Ludmily Vodákové jde letos o 16. ročník. "Paní Čaputová už tu byla, ještě než se stala prezidentkou. Tématu se věnuje dlouhodobě a je to o ní známo. Na naši pozvánku reagovala vstřícně," řekla dnes ČTK Vodáková.

Konference, která začala v pondělí a potrvá do středy, se podle ní účastní zejména soudci a státní zástupci. "Kapacita sálu je 140 míst, s ohledem na koronavirus ji máme sníženou, abychom mohli dodržovat rozestupy mezi účastníky. Dohromady je tu do 70 lidí," uvedla Vodáková.

Tématem jednání odborníků je obecněji etické chování soudců, morálka a prolínání etiky a práva. Předseda českého Nejvyššího soudu Petr Angyalossy v posledních měsících se skupinou expertů pracoval na etickém kodexu českých soudců. Nyní je předmětem projednávání a připomínek jednotlivých soudů.

"Etický kodex má každý soudce v sobě a nyní to, co každý cítí a podle čeho se chová, bylo vepsáno na papír, abychom měli i písemnou podobu etických pravidel. Etický kodex odráží zákonnou úpravu pravidel chování soudců, které jsou zakotveny v Ústavě a především v zákoně o soudech a soudcích," uvedl ve svém dnešním vystoupení Angyalossy. Podle předsedy Nejvyššího soudu jde o neformální kodex, "proto i k jeho akceptaci dojde neformálním projednáním všemi soudci".

Justiční akademie připravuje a organizačně zabezpečuje vzdělávací akce v rámci přípravy justičních a právních čekatelů a soustavné vzdělávání soudců, státních zástupců a dalších lidí působících v justici.

Související

Juraj Smatana (použito se svolením J. Smatany) Rozhovor

Slovensko čekají krušné časy. Fico a nový prezident chtějí úplné ovládnutí státu a médií, říká Smatana

Kam kráčí Slovensko s nově zvoleným prezidentem Peterem Pellegrinim? Jak ovlivní volba zahraničně-politické směřování země a jaké ponaučení si ze slovenských prezidentských voleb můžeme vzít u nás? Nejen na to se EuroZprávy.cz zeptaly Juraje Smatany, bývalého slovenského politika, dlouhodobého občanského aktivisty a zástupce liberálně-demokratického, prozápadního směřování Slovenska. 

Více souvisejících

Zuzana Čaputová Prezident SR Kroměříž justice Česká republika

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 30 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Belgičan si v těle sám vytváří alkohol. Pokuty za řízení v opilosti platit nemusí

Soud v Belgii zrušil čtyřicetiletému muži z Brugg povinnost platit dvě pokuty za řízení v opilosti. Muž uspěl s tvrzením, že alkohol produkuje jeho tělo kvůli vzácné poruše. Soud jeho argumenty uznal, řidič tak nadále může za volant. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy