ROZHOVOR | S USA chceme spolupracovat bez ohledu volby, říká pro EZ Petříček

ROZHOVOR – Šéf diplomacie Tomáš Petříček detailně neřeší, jestli by pro Českou republiku bylo lepší, aby v amerických prezidentských volbách vyhrál Donald Trump či jeho protikandidát Joe Biden. „Česká diplomacie oceňuje především intenzitu spolupráce se Spojenými státy, která se v posledních letech zvýšila, a věřím, že bude pokračovat bez ohledu na fakt, kdo zvítězí,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Z jeho hlasu byla znát nevyspalost i únava. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček strávil předchozí noc sledováním průběžného sčítání hlasů ohledně amerických prezidentských voleb. „Vše jsem sledoval až do časných ranních hodin.“

Místopředsedu ČSSD nepřekvapilo, že hlava státu Donald Trump si v dosavadních výsledcích voleb vede lépe, než se predikovalo. „Průběžný Trumpův výsledek není úplným překvapením, i když většina průzkumů veřejného mínění favorizovala Joea Bidena. Vše je zatím pro obě strany plně otevřené a budeme čekat na výsledky korespondenčního hlasování.“

Podle Petříčka se o budoucím nájemci Bílého domu na další čtyři roky rozhodne ve státech, které patří do takzvaného Rezavého pásu, kam spadá Pensylvánie, Michigan, Wisconsin i Ohio, kde už Trump zvítězil. „ Právě takzvaný Rezavý pás bude pro výsledek naprosto klíčový. Na konečný výsledek ale budeme ještě čekat několik dní,“ domnívá se.

Bývalý náměstek ministryně práce a sociálních věcí nepředpokládá, že by jak po zvolení Trumpa či Bidena došlo k zásadní změně kurzu v americké zahraniční politice. „Oba kandidáti se totiž na klíčových otázkách poměrně shodují, a to, ať se jedná o vztahy s Čínou anebo problému Blízkého východu. A tak se domnívám,  že je možné v těchto oblastech naopak predikovat kontinuitu bez ohledu na skutečnost, kdo zvítězí,“ řekl pro EuroZprávy.cz.

O ŠÉFU BÍLÉHO DOMU ROZHODNE REZAVÝ PÁS

Pane ministře, předpokládám, že jste si nenechal ujít volební prezidentskou noc…

Průběžné sčítání hlasů jsem samozřejmě sledoval, a to až do časných ranních hodin.

Nepřekvapilo vás, že si Trump vede lépe než se předpokládalo? Šéf Bílého domu si například připsal cenná vítězství ve státech Florida, Iowa a Ohio.

Dosavadní Trumpův výsledek není úplným překvapením, i když většina průzkumů veřejného mínění favorizovala Joea Bidena. Nicméně řada odborníků upozorňovala, že konečné rozhodnutí bude nesmírně těsné, což se nakonec plně potvrzuje. Vše je zatím pro obě strany plně otevřené a budeme čekat na výsledky korespondenčního hlasování.

Jaký stát bude podle vás pro volbu klíčový?

Určitě se bude jednat o státy takzvaného Rezavého pásu, kam spadá Pensylvánie, Michigan i Wisconsin. (Ještě do Rezavého pásu patří Ohio, kde už Trump vyhrál – pozn. red.). Právě zde se očekává, že v těchto státech se rozhodne o tom, kdo bude příštím americkým prezidentem.

Kdy můžeme očekávat konečné výsledky?

Protože se ještě budou započítávat korespondenční hlasy, kterých je kvůli koronavirové pandemii více než v minulosti, tak lze předpokládat, že si ještě několik dní budeme muset počkat. Někteří experti tvrdí, že konečné výsledky nebudeme znát dříve než za tři dny.

Jako šéfa diplomacie se vás musím zeptat, s jakou administrativou by se České republice spolupracovalo lépe?

Česká diplomacie oceňuje především intenzitu spolupráce se Spojenými státy, která se v posledních letech zvýšila. Už Trumpova administrativa věnovala regionu střední Evropy větší pozornost, než tomu bylo v minulosti. Máme celou řadu témat, na kterých chceme spolupracovat, a to bez ohledu na skutečnost, kdo bude americkým prezidentem. Věřím, že v řešení otázek, které nás s USA spojují, budeme pokračovat.

Existuje něco konkrétního, co vytýkáte jak Trumpovi, tak i Bidenovi?

Kladete diplomatovi obtížné dotazy. Řekl bych ale, že Trumpův přístup k zahraniční politice je pro Evropu dlouhodobě citlivý. A tady lze očekávat, že zmíněný styl i témata by v případě  Trumpova znovuzvolení pokračoval. Co se týče Bidena, tak Evropa očekává, že v otázkách jako je klima, možná euroatlanské vztahy, by mohlo dojít k přiblížení pozic mezi Evropou a USA. Ovšem nelze očekávat, že by i zde došlo k zásadní změně kurzu americké zahraniční politiky. Oba kandidáti se totiž na klíčových otázkách poměrně shodují, a to, ať se jedná o vztahy s Čínou anebo problému Blízkého východu. A tak se v těchto oblastech domnívám, že je možné naopak predikovat kontinuitu bez ohledu na skutečnost, kdo zvítězí.

Jak hodnotíte letošní předvolební prezidentskou kampaň?

Americké prezidentské volby jsou vždy spojeny s emocemi, ale letošní kampaň bych neváhal označit za více vyostřenou. V mnoha ohledech byla i vypjatější. Samozřejmě důležité bude, aby došlo k uznání výsledků voleb a nenastaly ústavní komplikace. A pokud by vyhrál Joe Biden, tak aby nastalo poklidné předání prezidentského úřadu.

Související

Ondřej Zajíc Rozhovor

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

Více souvisejících

rozhovor Tomáš Petříček USA (Spojené státy americké) Volby USA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy