"Ruská ambasáda je pro ČR rizikem." Opozice uvítala vyhoštění dvou diplomatů

Vyhoštění dvou ruských diplomatů v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin je podle opozičních politiků adekvátní reakcí. Řekli to novinářům ve Sněmovně, případně uvedli na twitteru.

Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek nebo šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová míní, že by se měl počet pracovníků na ruské ambasádě v ČR dále snižovat. Ocenili také práci Bezpečnostní informační služby (BIS). Rusko na rozhodnutí Česka o vyhoštění dvou ruských diplomatů odpoví, řekl to v první ruské reakci podle agentury Ria Novosti poslanec Vladimi Džabarov.

Kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Novinářům to dnes oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

"Oceňuji perfektní a profesionální práci BIS. Bylo by dobré, kdyby si Rusové vyřizovali svoje vlastní věci doma, a ne na ambasádě v České republice," uvedl Bartošek. "Současně chci ocenit i vládu, že k tomuto kroku přistoupila. Krok vlády je adekvátní reakcí a doufám, že to otevírá možnost snížit zastoupení lidí na ruské ambasádě," doplnil. Nechtěl předvídat, jak zareaguje Rusko. Byl by také rád, kdyby ředitel BIS Michal Koudelka navštívil jednání sněmovního bezpečnostního výboru a seznámil poslance s důvody vyhoštění.

"Jsem rád, že vláda potvrdila, že to byla smyšlená kauza. Nemám žádný dokument o tom, ani ho znát nemohu, že by to byla hra cizích zpravodajských služeb, takže se k tomu nemohu vyjádřit," řekl novinářům předseda KSČM Vojtěch Filip. "V zahraniční politice, v diplomatických vztazích platí princip reciprocity. Uvidíme, jaká bude reakce ruské strany," dodal.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky se potvrzuje, že ruská ambasáda je pro ČR bezpečnostním rizikem. Poslanci podle něj budou chtít vědět, na základě čeho vláda o vyhoštění diplomatů rozhodla. "Vzhledem k tomu, že to v České republice vyvolalo poměrně dramatickou situaci, tak jsem přesvědčený o tom, že vláda měla reagovat silným gestem. Toto za silné gesto pokládám. Teď jsem zvědav na to, jak bude reagovat Rusko, které nikdy nepřizná chybu, a jsem zvědav, jak vyhodnotí tuhle situaci," řekl.

.@makupka: Jednoznačně se potvrzuje, že je ruská ambasáda pro ČR bezpečnostním rizikem. pic.twitter.com/cMQgJ60IyW

— Václav Smolka (@SmolkaVa) June 5, 2020

Také podle pirátského poslance Jana Lipavského je česká reakce adekvátní a silná. "Můžeme možná očekávat, že z ruské strany přijde podobná reakce nazpátek, protože oni málokdy uznají chybu," shodl se s Kupkou. Česko-ruské vztahy podle Lipavského prochází krizí, komunikace mezi zeměmi je špatná. "Trochu pozdě, ale přece... . Nějakou dobu už říkám, že by to byl správný krok. Jsem rád, že se česká diplomacie k těmto razantním činům nebojí uchýlit," napsal na twitteru šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura ČTK napsal, že Babiš potvrdil smyšlenost kauzy s ricinem. "Nejsem nijak proruský, ale tohle mi spíš připadá tak, že vyhoštění dvou pracovníků velvyslanectví má zakrýt fakt, že je kauza totálním selháním zahraniční politiky ČR, zpravodajské analytiky a ukázkou úniku informací," uvedl. Okamura hovoří o cílené provokaci, která fatálně poškodila česko-ruské vztahy.

Senátor Václav Láska (Senátor 21) na twitteru uvedl, že na úterním jednání senátního bezpečnostního výboru navrhne, aby vyslovil v tomto kroku vládě a premiéru Babišovi podporu.

Ruští diplomaté hráli proti Česku provokativní zpravodajské hry. BIS je usvědčila. Česká vláda vyhostila. Na úterním jednání bezpečnostního výboru Senátu navrhnu, aby výbor v tomto kroku vyslovil české vládě a premiéru Andreji Babišovi podporu.

— Václav Láska (@VaclavLaska) June 5, 2020

"Chci vládu ocenit. Vypovězení dvou zaměstnanců ruského velvyslanectví považuji za správný krok a pevně doufám, že to je jen začátek. Vzhledem k velikosti aparátu ruské ambasády bychom měli pokračovat! Ráda bych zároveň poděkovala BIS. Odvádíte skvělou službu, děkuji za to," napsala na twitteru Pekarová Adamová.

Související

Více souvisejících

diplomacie Markéta Pekarová Adamová Jan Bartošek Martin Kupka (ODS) Vojtěch Filip (KSČM) Vít Rakušan (STAN) Rusko Česká republika Tomáš Petříček Václav Láska

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

USA nepomohou likvidovat íránské Šahídy-136 na Ukrajině, jako to udělaly v Izraeli

USA nepočítají s tím, že by pomáhaly likvidovat íránské bezpilotní drony Šahíd-136 a další, podobně jako se to stalo úspěšným krokem se spojenci během íránského útoku na Izrael. Konflikty na Blízkém východě a na Ukrajině jsou odlišného charakteru a to je nutné brát v úvahu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy