Ruská invaze na Ukrajinu je barbarský akt agrese, řekl Lipavský

Ruskou invazi na Ukrajinu dnes ráno odsoudil ministr ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Podle něj je to barbarský akt agrese, rozhodnutí Kremlu k naprosto nevyprovokovanému útoku je nepřijatelné a zcela v rozporu s mezinárodním právem, napsal Lipavský na twitteru.

Podobně se vyjádřil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který dnes na twitteru označil Putinovu invazi na Ukrajinu za protiprávní, nespravedlivý mocenský krok. Podle šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je nutné na "ruský barbarský útok" odpovědět rázně, uvalit nejtvrdší sankce a Rusko mezinárodně izolovat. Všichni tři politici spolu s dalšími vyjádřili podporu Ukrajině.

I strongly condemn the Russian invasion of Ukraine. The Kremlin's decision to launch a completely unprovoked attack is unacceptable and in contradiction to international law. Together with Allies, we will respond to this barbaric act of aggression.

— Jan Lipavský (@JanLipavsky) February 24, 2022

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Moskva prý nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvádí ukrajinská agentura Unian.

"Se vším důrazem odsuzuji ruskou invazi na Ukrajinu. Rozhodnutí Kremlu k naprosto nevyprovokovanému útoku je nepřijatelný a zcela v rozporu s mezinárodním právem. Spolu se spojenci odpovíme na tento barbarský akt agrese," napsal Lipavský. Podle historika a poslance ODS Pavla Žáčka se Putin přiřadil k nejhorším diktátorům minulého století. "Stojíme za Ukrajinou. Doslova. Válka je blíž, než si sami dokážeme připustit. Podporou Ukrajiny bráníme i naši zemi. Hranice svobody České republiky i naší společné Evropy," vyjádřil podporu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Jsme zemí, kde několik generací ví, co znamená probudit se do země, která je okupována," uvedla Pekarová Adamová. "Na ruský barbarský útok musíme odpovědět rázně. Uvalit nejtvrdší sankce vůči Rusku a naprosto jej mezinárodně izolovat. Ukrajině dát veškerou podporu, o kterou zažádá. Jde i o naši svobodu," dodala předsedkyně TOP 09 i Sněmovny.

Místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že bezdůvodně byla napadena svobodná země. "Šílencem, který otevřeně mluví o uspořádání Evropy a sfér vlivu z konce minulého století! Do dnešního dne to někteří ruští švábi u nás hájili a bagatelizovali!," napsal. Podle něj nyní musí přijít tvrdé sankce vůči Putinovu režimu ze strany EU a spojenců.

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura na twitteru odsoudil "válečné řešení konfliktu na Ukrajině". "Válka není řešení. Vláda musí při svých jednáních zajistit v první řadě bezpečnost našich občanů a obranu ČR. I nadále podporujeme mírová a diplomatická řešení. Žádáme vládu, aby přispěla k jednáním vedoucím k ukončení bojů," uvedl.

Babiš odsoudil útok Ruska na Ukrajinu, NATO a EU musí posílit

Bývalý premiér Andrej Babiš i další politici opozičního hnutí ANO odsoudili útok Ruska na Ukrajinu a podpořili Kyjev. Invazi označili za chladně promyšlenou, bezohlednou a ničím nevyprovokovanou. NATO musí posílit a Evropa musí začít brát svou obranu a bezpečnost mnohem vážněji než dosud, uvedl ráno na twitteru expremiér Babiš. Chování Moskvy ostře kritizovali jako nepřípustné i vládní politici.

Tvrdě odsuzuji chladně promýšlený a ničím nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu. Chtěl bych také vyjádřit jasnou podporu Ukrajincům, jejich státu, vládě a nezávislosti. NATO musí posílit a Evropa musí začít brát svou obranu a bezpečnost o řád vážněji než dosud.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) February 24, 2022

"Tvrdě odsuzuji chladně promýšlený a ničím nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu. Chtěl bych také vyjádřit jasnou podporu Ukrajincům, jejich státu, vládě a nezávislosti. NATO musí posílit a Evropa musí začít brát svou obranu a bezpečnost o řád vážněji než dosud," uvedl šéf nejsilnějšího opozičního hnutí.

"Ruská agrese na Ukrajině je akt bezohlednosti, který není možné tolerovat. Čelit mu lze pouze, pokud budeme jednotní, a to jak na mezinárodní, tak národní úrovni. Proto musí naše vláda dostat podporu v dalších krocích, které budou plně v souladu s postupem NATO a EU," napsal na twitteru místopředseda ANO a Poslanecké sněmovny Karel Havlíček.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že se bohužel naplnil ten nejhorší scénář. "Mé myšlenky jsou s celým ukrajinským národem. NATO a EU musí reagovat," dodala.

MZV: Reakce na ruskou invazi bude mít zásadní dopad na ruskou ekonomiku i rozvoj

Reakce na ruskou invazi na Ukrajinu včetně sankcí bude mít zásadní dopad na ruskou ekonomiku a technologický rozvoj, tudíž i na kvalitu života ruských občanů. Vinou svého vedení budou nuceni žít v zemi, která na dlouhou dobu ztrácí svou kredibilitu a prestiž, uvedlo v dnešním prohlášení ministerstvo zahraničí. V 10:00 vystoupí po jednání resortního krizového štábu na tiskové konferenci ministr Jan Lipavský (Piráti).

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Moskva podle Putina nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvádí ukrajinská agentura Unian. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit.

"Přestože země demokratického společenství vyvinuly maximální úsilí, aby vyhrocená situace, kterou v posledních měsících rozdmýchávalo Rusko, byla vyřešena výhradně diplomatickými prostředky, jsme svědky neobhajitelné a ničím nepodložené agrese Ruska vůči Ukrajině," uvedlo ministerstvo. Ruská federace podle něj pošlapává základní principy evropské bezpečnostní architektury, mezinárodního práva a mírového soužití mezi národy. "Po letech pracně budované stability Rusko přináší do Evropy válku, chaos a utrpení nejen bezpočtu nevinných Ukrajinců, ale i svým občanům a dalším Evropanům," dodal úřad.

Ruskou invazi nemohou podle ministerstva v žádném případě ospravedlnit masivní dezinformační kampaň a uměle vytvořené důvody agrese. Resort připomněl, že ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevskij během středečního předvolání na ministerstvo odmítl "nepodložená obvinění" Moskvy z agrese vůči Ukrajině a zprávy o přítomnosti ruských vojenských oddílů v Donbasu označil za dezinformace západních médií. "Je tedy bohužel očividné, že lež se stala běžným nástrojem ruské státní moci, včetně diplomacie," dodalo ministerstvo.

Chování Ruska česká diplomacie odsoudila. Návrat Kremlu k "historicky překonaným tradicím imperiální, rozpínavé a bezohledné politiky Sovětského svazu" nemůže podle ní přinést nic dobrého ani ruským občanům. "Naše reakce, včetně sankcí, bude mít zcela zásadní dopad na ruskou ekonomiku a technologický rozvoj, a tudíž i na kvalitu života každého z nich. A vinou svého vedení budou nuceni žít v zemi, která na dlouhou dobu ztrácí svou kredibilitu a prestiž, a to se všemi důsledky," poznamenal úřad.

Česko stojí společně se spojenci v NATO, EU a s dalšími partnery na straně Ukrajiny, kterou budou podporovat ve snaze nezávisle rozhodovat o vlastním osudu a usilovat o demokratickou budoucnost a euro-atlantickou orientaci. Česká diplomacie opět důrazně vyzvala Rusko k ustoupení od vojenské agrese, stažení vojsk z Ukrajiny a návratu k jednacímu stolu. "Jinak bude čelit masivním důsledkům svého jednání," dodalo ministerstvo.

Související

Jan Lipavský

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Pásmo Gazy

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Světový potravinový program (WFP) na poskytnutí humanitární pomoci v Gaze. O této rozhodnutí informoval dnes ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím sociální sítě X. Tento příspěvek navazuje na pět milionů korun, které česká vláda vyčlenila pro palestinské civilisty prostřednictvím tohoto programu v lednu tohoto roku.

Více souvisejících

Jan Lipavský Vít Rakušan (STAN) Marian Jurečka (KDU-ČSL) válka na Ukrajině Andrej Babiš

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy