Senátní zahraniční výbor podpořil začlenění Finska a Švédska do NATO

Senátní zahraniční výbor dnes jednomyslně podpořil začlenění Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO). Horní komora o návrhu rozhodne ve středu. Oba severské státy se rozhodly požádat o vstup do NATO kvůli ruské invazi na Ukrajinu a ukončit svou neutralitu, na což poukázal předseda výboru Pavel Fischer (nezávislý). Švédské a finské členství v alianci už schválilo 23 ze 30 členských států NATO.

Ruský prezident Vladimir Putin podle Fischera předvedl, jak agresivní může být Ruská federace, a podařilo se mu tím naplnit jeho záměr měnit Evropu. "Inspiroval nebo donutil neutrální země, jako jsou Švédsko a Finsko, aby podaly přihlášku do NATO," řekl Fischer novinářům. Přičlenění obou zemí bude podle něj přínosem pro alianci, neboť "Švédsko a Finsko jsou skutečné velmoci z hlediska obrany a obranných schopností".

V červenci zástupci 30 členských zemí NATO podepsali protokoly o přistoupení obou skandinávských zemí, čímž učinili zásadní krok k jejich přijetí do aliance. Aby se obě země staly členy, musí přístupové dokumenty ratifikovat všechny alianční státy.

Ratifikaci finské a švédské přihlášky do NATO dnes dokončily Spojené státy, když příslušný návrh po schválení v Kongresu podepsal americký prezident Joe Biden. USA jsou 23. členem aliance, který rozšíření o skandinávskou dvojici odsouhlasil. Zbývá ještě dalších sedm zemí včetně Česka, přičemž Biden tyto spojence vyzval, aby co nejrychleji následovali USA a další státy.

Ratifikace ještě čeká kromě Česka také Slovensko, Maďarsko, Španělsko, Portugalsko, Řecko a Turecko. Otázky vzbuzuje přístup Turecka, které si vymínilo splnění svých požadavků spojených s kurdskými členy skupin, které Ankara označuje za teroristické.

Protokoly jsou formálně mezinárodními smlouvami prezidentského typu. Obě parlamentní komory dávají souhlas s ratifikací, kterou představuje následný podpis prezidenta.

Fischer také uvedl, že se koncem srpna chystá do Kyjeva. Řekl, že jeho cesta bude součástí mise, na kterou předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk pozval dvě desítky zákonodárců z celého světa. Senátní zahraniční výbor cestu posvětil.

Související

Senát ČR

Senát schválil přísnější pravidla pro držení zbraní

Senát schválil ve středu nový zákon o zbraních a střelivu, kterým se zpřísní pravidla pro prodejce a držitele zbraní. Prodejci budou muset například hlásit podezřelé obchody, zatímco pro držitele zbraní se zkracuje lhůta absolvování povinných lékařských prohlídek, a to z původních deseti na pět let.

Více souvisejících

Senát ČR NATO Finsko Švédsko

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 41 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy