Senátory čeká náročná středa: Setkání s Pompeem a debata o zrušení daně

Projev amerického ministra zahraničí Mika Pompea a debata o zrušení daně z nabytí nemovitostí budou hlavními body středečního jednání Senátu. Ministr zahraničí USA, který v těchto dnech pobývá v tuzemsku na pracovní návštěvě, se také sejde s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a se senátory by mohl absolvovat i moderovanou diskusi k aktuálním tématům.

Pokud jde o schvalování zákonů, měl by Senát projednat vládní návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Vláda chce zrušit tuto daň, na které stát v posledních letech vybíral kolem 13 miliard korun ročně. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) označuje tuto daň za nespravedlivou. Všechny předchozí pokusy o zrušení daně však ztroskotaly.

Podle dosavadních informací by ale Senát měl vrátit tento návrh do Sněmovny s pozměňovacím návrhem, který má napravit údajné legislativní chyby. Vláda původně navrhovala zrušit spolu s daní i možnost odečítat si od základu daně z příjmů zaplacené úroky z úvěru na bydlení. Týkat se to mělo nových úvěrů od roku 2022. Sněmovna ale vložila do předlohy pozměňovací návrh, který tuto možnost zachovává, ale snižuje nejvyšší možný odečet úroků z dosavadních 300.000 korun na 150.000 korun.

Podle předsedy senátního hospodářského výboru Vladislava Vilímce (ODS) však tato část není provázaná se zbytkem předlohy, hlavně pokud jde o přechodná ustanovení. Chce proto předložit pozměňovací návrh, který by chyby napravil a stanovil, že nižší limit odpočtu úroků se bude vztahovat na smlouvy uzavřené až v příštím roce.

Senát by také mohl volit nového předsedu Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Kandidáti jsou dva, a to bývalý státní tajemník na ministerstvu vnitra Jiří Kaucký a současný místopředseda ÚOOÚ Josef Prokeš. Dosavadní předsedkyně Ivana Janů už svoji funkci obhajovat nebude. Senát měl nového předsedu volit už na předchozí schůzi v červenci. Senátní volební komise si ale vyžádala dodatečné doklady, zda má Kaucký potřebnou praxi. Senát proto tento bod z návrhu pořadu minule vyřadil.

Volební komise dnes dodané materiály projednala a posoudila, zda jsou oba kandidáti pro navrženou funkci kvalifikovaní, a obě kandidatury doporučila. "S kolegy senátory a senátorkami jsme se otázce, kdo splňuje podmínky volitelnosti, věnovali velmi důkladně. Výsledkem dvou zasedání je usnesení, které bylo přijato přesvědčivou většinou," uvedl v tiskové zprávě Senátu předseda komise Jaroslav Větrovský (ANO). O zařazení tohoto bodu na program středeční schůze rozhodne dnes odpoledne senátní organizační výbor.

Senátoři by podle návrhu programu schůze měli projednat také výroční zprávy Českého telekomunikačního úřadu a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za loňský rok. Měli by projednat i zprávu České národní banky o výkonu dohledu nad finančním trhem. Centrální banka v ní informuje například o tom, jak si lidé loni stěžovali třeba na směnárny nebo banky.

Na návrhu programu schůze je také sdělení Evropské komise ohledně strategie pro rovnost žen a mužů na období 2020 - 2025.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Mike Pompeo Miloš Vystrčil (ODS) Daně zákony

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy