Piráti učinili kontroverzní rozhodnutí. Bude jim radit muž, který šiřil nepravdy

Česká pirátská strana řeší další skandál ve svých řadách. V kampani k blížícím se podzimním krajským volbám jí bude dělat stratéga Svatopluk Bartík, který v listopadu 2017 šířil na sociálních sítích nepravdivou zprávu, že český prezident Miloš Zeman trpí rakovinou, odmítá léčbu a do sedmi měsíců zemře.

Kancelář prezidenta republiky na něj v reakci na to podala žalobu, jíž se momentálně zabývá brněnský soud. Soudní znalec během jednání s vyloučením veřejnosti shledal, že prezident skutečně žádnou rakovinou nikdy netrpěl. Zeman po Bartíkovi požaduje omluvu a finanční částku pět milionů korun.

„Svatopluk Bartík se přihlásil do otevřeného výběrového řízení, které dělali jihomoravští Piráti. Byli tři kandidáti a on předložil nejlepší vizi kampaně, byl komisí nejlépe hodnocen, a má tak na starosti kampaň v Jihomoravském kraji,“ sdělila serveru Novinky.cz mluvčí strany Karolína Sadílková.

Zastupitel by měl podle smlouvy, kterou 23. dubna se stranou podepsal, vykonávat funkci volebního stratéga, tedy cílit na vybraný elektorát, a zúčastňovat se koordinované a kreativní části kampaně. Za to mu bude náležet finanční odměna ve výši 140 tisíc korun. Obsadí-li Piráti alespoň devět zastupitelských křesel, pak obdrží i zvláštní bonus.

„Přesvědčily nás jeho zkušenosti s politickým marketingem i vstupní předpoklady k tomu, jak by měla kampaň vypadat. Nabírali jsme člověka na práci v kampani, ne straníka,“ vysvětlil místopředseda strany Radek Holomčík, který s Bartíkem příslušnou smlouvu podepsal. Ve výběrové komisi navíc ani nebyl.

Místopředseda ani nevidí problém v zastupitelově angažmá pro někdejšího šéfa ČSSD a expremiéra Bohuslava Sobotku. Spor s prezidentem mu sice vadí, ale považuje jej za Bartíkův osobní problém.

„Z našeho pohledu by byl větší problém dlouhodobá spolupráce s premiérem Babišem, s komunisty nebo SPD. Pana Sobotku jsme kritizovali za jeho podíl viny v době OKD a s tím Svaťa nemá nic společného. V otázce rakoviny Miloše Zemana jsem mu řekl, že se mi to nelíbí, ale pokud bude muset platit, je to jeho problém,” řekl Holomčík.

"Byl jsem spojen s Úřadem vlády, ale ne s ČSSD. Radil jsem premiérovi. Nespojuji s Piráty žádné síly. Mám za úkol lidem a stranám radit, jak dělat kampaně. Na školení mi chodí i lidé z ANO. Je to to samé, jako bych byl klempíř a pracoval na opravě domu, třeba pro sociální demokraty,“ konstatoval Bartík se slovy, že od roku 2008 není členem žádné politické strany.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana fake news Boj proti dezinformacím a fake news Svatopluk Bartík

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy