Spor Kalouska s Babišem: Premiérům advokát odmítl částečný smír, verdikt padne za týden

Advokát premiéra Andreje Babiše (ANO) Jiří Urbánek dnes odmítl přistoupit na částečný smír ve sporu kvůli výrokům ministerského předsedy na adresu předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Babiš před dvěma lety před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD prohlásil, že Kalousek rozkrádal ministerstvo obrany a "zabil lidi cez padáky".

Kalouskův advokát Stanislav Balík navrhoval, aby výroky byly uznány za nepravdivé. Rozsudek vynese Obvodní soud pro Prahu-západ za týden.

Kalousek podal na premiéra žalobu na ochranu osobnosti, v níž se politik domáhá omluvy a toho, aby se Babiš napříště těchto výroků zdržel. Babiš to ale opakovaně odmítl, naposledy dnes před odletem do Polska. "Já souhlasím s tím, co jsem řekl, a určitě se nebudu omlouvat, protože je to pravda, uvedl Babiš.

Urbánek označil žalobu za nedůvodnou a výroky ministerského předsedy označil za Kalouskem vyprovokované. Babiš podle advokáta čerpal z veřejných zdrojů, podezření a pochybností o armádních zakázkách, které měl na starosti Kalousek jako náměstek ministra obrany. "Nevidím důvod pro smírné řešení," řekl. Podotkl, že Kalousek obdobným výrokům čelí dlouhodobě.

Podle Balíka se nepodařilo prokázat, že Babišovy výroky jsou pravdivé. Kalouskův advokát naopak poukázal na to, že jeho klient nebyl v souvislosti s výroky odsouzen, stíhán ani prověřován. Jako důkaz předložil i vyjádření ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), podle něhož ministerstvo ve vztahu ke Kalouskovi neeviduje ani hmotnou škodu, ani smrt parašutisty. Urbánek zase poukázal na to, že Kalousek o premiérovi mluvil jako o podvodníkovi, aniž byl Babiš za podvod odsouzen.

Babiš v červenci 2018 na plénu Sněmovny ve vyhrocené debatě označil Kalouska za "ožralu" a "zloděje zlodějského". "Rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky," prohlásil premiér. Reagoval na Kalouskova slova o premiérově charakteru. "Bojíte se lidí s jinými názory, kňouráte, fňukáte, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte a kňučíte," řekl Babišovi poslanec.

Soudy původně řízení zastavily s tím, že výroky má řešit v disciplinárním řízení sněmovní mandátový a imunitní výbor. Nejvyšší soud se ale s takovým závěrem na jaře neztotožnil a nařídil věc projednat. Podle Nejvyššího soudu na vystupování poslanců mohou být důvodně kladeny vyšší nároky, neměli by vystupovat bez rozmyslu, podotkl Balík. Urbánek namítal, že Nejvyšší soud nařídil pouze opětovné projednání případu a je třeba zohlednit specifičnost a svobodu politického projevu při jednáních Sněmovny.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Andrej Babiš soudy

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

včera

včera

včera

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

včera

včera

včera

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

Putin řekl, jaký dopad budou mít volby v USA na vztahy s Ruskem

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že výsledek amerických prezidentských voleb neovlivní rusko-americké vztahy. Tuto informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy