STAN připravil novelu zamezující financování stran firmami ovládanými mimo EU

Do diskuse ve vládní koalici posílá hnutí STAN novelu zákona o politických stranách, která má zprůhlednit pravidla financování politických stran, zejména zamezit financování stran firmami ovládanými odjinud než z Česka a EU. Finanční dary od takových společností již nebude možné přijímat.

Rovněž nebude možné přijímat dary od společností s majetkovou účastí veřejného sektoru. To dosud bylo možné, pokud v nich měl veřejný sektor méně než desetiprocentní majetkovou účast, uvedl autor návrhu a místopředseda ústavně-právního výboru Sněmovny Vladimír Balaš v tiskové zprávě.

Kvůli korupční kauze kolem pražského dopravního podniku nyní STAN analyzuje veškeré finanční dary, které Starostové ve své historii dostali, a zjišťuje, zda mezi nimi nejsou dary spojené s osobami a firmami podezřelými ze zapojení do kauzy.

"Poskytování darů a bezúplatných plnění by mělo být transparentní a mělo by poskytovat základní bezpečnostní záruky proti ovlivňování voleb ze strany subjektů, s nimiž Česká republika nesdílí společné hodnoty,” uvedl Balaš. Připomenul, že novelu hnutí slíbilo připravit počátkem roku. Tehdy hnutí čelilo kritice ohledně přijímání darů.

V aktuální kauze kolem lobbisty Michala Redla média poukazují na dary, které stranám poskytli lidé spojení s obviněnými. Kvůli kontaktům s Redlem odstoupil z funkce ministra školství k 30. červnu ministr školství a místopředseda hnutí Petr Gazdík. Skončí i jako místopředseda hnutí. Uvedl, že se necítí ničím vinen, nechce ale rozkolísat vládu a koalici na prahu předsednictví v Evropské unii, které na Česko připadá v druhé polovině roku.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) politika

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy