Tchaj-wan daroval Česku roušky a plicní ventilátory. Čína se ohradila, píše Respekt

Zástupce čínského velvyslance se v uplynulých dnech několikrát obrátil na vládu a kritizoval, že čeští představitelé přijímají zdravotnickou pomoc poskytnutou Tchaj-wanem. V aktuálním čísle o tom informuje týdeník Respekt.

Tchaj-wan Česku daroval desítky tisíc roušek či 25 plicních ventilátorů. Od Číny vláda nakoupila několik milionů roušek i dalšího zdravotnického materiálu, další ochranné prostředky dostala darem od čínských firem, měst nebo provincií. Čína považuje Tchaj-wan za svou vzbouřeneckou provincii, Česko stejně jako ostatní země Evropské unie oficiálně Tchaj-wan neuznává.

Podle Respektu čínský diplomat kritizoval přítomnost předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) u přebírání tchajwanských roušek nebo skutečnost, že v materiálech ministerstva zdravotnictví o výskytech viru po světě je mezi zeměmi zmíněn i Tchaj-wan.

Čínský velvyslanec Čang Ťien-min předtím na českém ministerstvu zahraničí protestoval proti tomu, že Česko v souvislosti s epidemií navázalo s Tchaj-wanem expertní spolupráci v oblasti výzkumu a zdravotnických technologií.

"Čína kritizuje styky vysokých představitelů Česka s tchajwanskými zástupci, naposledy přijetí předsedou Senátu. Nicméně fakt, že nám Tchaj-wan poskytl pomoc v podobě zdravotnického materiálu, nezpochybnila," citoval týdeník mluvčí ministerstva zahraničí Zuzanu Štíchovou. Podle ní ministerstvo zahraničí tchajwanskou pomoc vítá a váží si jí.

Související

Hynek Hanza (vpravo) se právě stává primátorem Teplic a děkuje svému předchůdci Jaroslavu Kuberovi, který v čele města stál 24 let. Rozhovor

Nulový vliv čínské strany na Kuberově smrti bych vyloučil. Stále mě inspiruje, říká senátor Hanza

ROZHOVOR – Na chvíli dnes odsune své pracovní starosti, aby zavzpomínal na svého kolegu, přítele i učitele Jaroslava Kuberu, od jehož úmrtí právě ve středu uplynul rok. Slzy v očích senátorovi a primátorovi Teplic Hynku Hanzovi (ODS) vysuší některé komické příhody, které spolu zažili. Bývalý předseda Senátu skonal loni 20. ledna oficiálně na infarkt, když tři dny předtím absolvoval za zavřeným dveřmi schůzku s čínským velvyslancem Čang Ťien-min, jemuž se nelíbilo, že chystá cestu na Tchaj-wan. „Nulový vliv čínské strany na smrti Jaroslava Kubery bych osobně vyloučil. Psychický nátlak na něj byl nesporný,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Hanza.
Ministerstvo zahraničí

Čína se ohradila vůči prohlášení Česka týkající se Hongkongu

Čína žádá Česko, aby nezasahovalo do vnitřních záležitostí Číny včetně věcí týkajících se Hongkongu. V reakci na pondělní prohlášení ministerstva zahraničí to na webu uvedlo čínské velvyslanectví. Ministerstvo v pondělí vyjádřilo znepokojení nad nedávným vyloučením několika prodemokratických poslanců ze sedmdesátičlenné hongkongské Legislativní rady.

Více souvisejících

Velvyslanectví Číny ministerstvo zahraničí Tchaj-Wan Miloš Vystrčil (ODS) Česká republika Roušky a respirátory

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 33 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy