Tomio Okamura čelí exekuci. Neomluvil se za to, že označil web HlídacíPes za podvodný

Předseda SPD a poslanec Tomio Okamura čelí exekuci kvůli tomu, že se neomluvil Ústavu nezávislé žurnalistiky za to, že označil web HlídacíPes.org za podvodný a novináře nazval "mediální žumpou", ačkoli mu to na jaře pravomocně nařídil pražský vrchní soud.

Pokud Okamura nesplní soudem uloženou povinnost, může mu exekutor dát až stotisícovou pokutu, a pokud to neudělá ani poté, může exekutor ukládat další pokuty, které připadají státu. Informoval o tom dnes server Hlídací pes.

"Exekuce je součástí naší snahy o obranu nezávislých médií v Česku. Není možné, aby na ně lidé jako Miloš Zeman, Andrej Babiš či Tomio Okamura a další nepřátelé svobody slova lživě a beztrestně útočili," uvedl k vyhlášení exekuce zakladatel HlídacíPes.org a ředitel Ústavu nezávislé žurnalistiky Ondřej Neumann.

Spor se týká výroků z konce roku 2017, kdy Okamura na facebooku reagoval na článek serveru, ve kterém autorka tvrdí, že politik v majetkovém přiznání neuvedl prodej podílu v pražské restauraci. Ten by musel evidovat v případě, pokud by částka přesáhla 100.000 korun. U prvoinstančního soudu ale zaznělo, že Okamura podíl prodal za 20.000 korun.

Okamura po vydání článku na sociální síti uvedl, že je web podvodný a "spojený s penězi George Sorose". "Nemá smysl jakkoli věřit takovým novinářům, je to jedna velká mediální žumpa s cílem obelhávat dokola občany," napsal tehdy mimo jiné Okamura.

Předseda odvolacího senátu pražského vrchního soudu Jiří Čurda letos v květnu uvedl, že "reakce žalovaného přesáhla meze oprávněné kritiky". Článek na serveru HlídacíPes.org sice podle Čurdy obsahoval chyby, následná kritika by se však měla pohybovat v určitých mantinelech. Potvrdil tak prvoinstanční verdikt, zamítl Okamurovo odvolání a rozhodl o tom, že Okamura musí na svém facebookovém profilu zveřejnit omluvu.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Noviny / tisk

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 48 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy