Unie soudců a státních zástupců kritizují výroky Benešové k ÚS

Soudcovská unie i Unie státních zástupců se dnes vymezily proti výrokům ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) i premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu Ústavního soudu a jeho soudců. Tvrzení Benešové, že soudci mohli mít za své rozhodnutí ohledně volebního zákona něco přislíbeno, označila Soudcovská unie za nepodložené obvinění. Státní zástupci pokládají výroky za bezdůvodné znevážení soudu a jeho soudců. Organizace to uvedly v prohlášeních zaslaných ČTK.

"Soudcovská unie respektuje kritiku konkrétního rozhodnutí, ale důrazně odmítá šíření závažného a nepodloženého obvinění, že ústavní soudci 'mají asi něco slíbeno'. Fungování společnosti a státu je především založeno na důvěře. Ministryně spravedlnosti má v tomto systému významné postavení, a proto laická i odborná veřejnost očekávají důstojné naplňování její funkce," napsala Soudcovská unie. Dodala, že ministryně zpochybnila důvěryhodnost všech soudců Ústavního soudu.

"Unie státních zástupců respektuje právo každého na svobodu vyjadřování, a to včetně kritiky soudních rozhodnutí. Ale i svoboda vyjadřování má své limity, které je třeba zachovávat," přidali se státní zástupci.

Doplnili, že mediální výroky Benešové zaznamenali "se značným znepokojením". "Též předseda vlády Andrej Babiš bez prezentovaných důkazů veřejně naznačoval politické propojení předsedy Ústavního soudu v souvislosti s touto věcí," připomněli.

"V demokratickém právním státu je ochrana nezávislosti justice a její důvěryhodnost stěžejní hodnota, kterou je třeba chránit, a to především ze strany představitelů orgánů veřejné moci. Výše uvedené výroky, které nebyly ničím podloženy, pouze bezdůvodně znevažují rozhodování Ústavního soudu a jeho soudce, nelze je vydávat za oprávněnou kritiku a je nutné je důrazně odmítnout," uzavřela Unie státních zástupců.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský dnes Rádiu Z řekl, že jej emocionální reakce na středeční nález překvapila. Připomněl, že soud přijímá tisíce rozhodnutí ročně. "Toto rozhodnutí se mi nezdálo způsobilé vyvolávat jakékoliv emocionální reakce," uvedl Rychetský. K reakcím Babiše a Benešové uvedl, že "to je asi věc jejich mentálního založení".

Ústavní soud ve středu zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů. Benešová označila nález za divný, podle ní nepůsobí objektivně. "Soudci jsou jenom lidi, někteří chtějí opakovat mandát," prohlásila v rozhovoru pro Deník N. "Co je za tím? Komu se kdo zavázal, kdo komu co slíbil?" pokračovala. Rozhodnutí nazvala "vrcholovým číslem", nad kterým zůstává rozum stát.

Babiš zase uvedl, že Ústavní soud se snaží ovlivnit politickou situaci v zemi a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém. Předseda soudu Pavel Rychetský podle něj není nestranným ústavním soudcem.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR soudy Marie Benešová

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy