Už neplatné opatření o ochraně dýchacích cest bylo podle NSS nezákonné

Opatření o povinné ochraně dýchacích cest, které platilo na začátku května, bylo kvůli nedostatečnému odůvodnění a chybějící analýze rizik v rozporu se zákonem. Nejvyšší správní soud (NSS) v pátek vyhověl návrhu muže z Brna a zpětně konstatoval nezákonnost mimořádného opatření, které vydalo ministerstvo zdravotnictví.

Jeho zrušení už nebylo možné, dávno platí jiná nařízení. Na rozhodnutí NSS upozornil server Novinky.cz. Plné znění je k dispozici na úřední desce. Podle ministerstva zdravotnictví už bylo opatření nahrazeno novým.

"Páteční rozhodnutí NSS, které se zabývalo nošením ochrany dýchacích cest v květnu, bylo již vyřešeno vydáním nových mimořádných opatření s rozsáhlým odůvodněním," uvedl na dotaz ČTK Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva.

S podobnou argumentací už NSS dříve upozornil na nezákonnost řady jiných opatření proti šíření koronaviru, včetně povinnosti zakrývat si nos a ústa rouškou či respirátorem v jiném období. Dané omezení považuje v principu za možné, musí však být důkladně odůvodněné. V opatření účinném od 3. do 9. května patřičné odůvodnění chybělo.

"NSS konstatuje, že napadené opatření neobsahuje jakoukoli ucelenou analýzu epidemické situace, o niž by se ukládaná povinnost opírala, ani na ni neodkazuje. ... Požadavek na provedení analýzy epidemické situace pandemický zákon nestanoví samoúčelně. Tato analýza je nezbytná pro případné posouzení přiměřenosti zavedených opatření," stojí v rozhodnutí.

Chyběla také jasná formulace rizik spojených se šířením viru na jedné straně, a dlouhodobým nošením respirátorů a roušek na druhé straně. Opatření navíc dostatečně nevymezilo, jakou ochranu dýchacích cest mají lidé nosit a proč je nezbytná i v situaci, kdy člověk sám nebo s rodinou prochází zastavěným územím.

"Neposkytuje racionální odpověď na otázku, proč je nezbytné nosit ochranu dýchacích cest i v situacích, kdy je člověk venku sám či v dostatečném odstupu od ostatních, avšak shodou okolností se nachází v zastavěném území obce," uvedli soudci.

Rozhodnutí opakuje kritiku ministerstva za mechanické přebírání odůvodnění z dřívějších opatření, aniž by argumentaci přizpůsobovalo nově ukládaným povinnostem a požadavkům právní úpravy. "Ze strany soudní moci byl přitom odpůrce (ministerstvo zdravotnictví) na nutnost řádného odůvodnění ukládaných povinností opakovaně upozorněn, i přesto se však závěry správních soudů neřídí a postupuje v rozporu s pandemickým zákonem," stojí v rozhodnutí, jehož obsah se vztahuje k situaci na začátku května.

NSS dnes také zpětně konstatoval nezákonnost opatření, které na konci května zakazovalo noční prodej ve večerkách a dalších maloobchodních provozovnách s výjimkou benzinek či lékaren. Jde o druhé podobné rozhodnutí, první se týkalo jiného časového období. Znovu chybělo řádné odůvodnění. NSS netvrdí, že neexistují žádné argumenty pro zdůvodnění dané regulace. "Odpůrce je však v dostatečné míře neposkytl a nemůže to být NSS, který bude tyto argumenty za odpůrce domýšlet," napsali soudci.

Související

Václav Klaus

Klaus definitivně bez pokuty za projev bez roušky. NSS potvrdil její zrušení

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19, zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. ČTK to zjistila z úřední desky NSS. Bývalý prezident dnes v reakci na rozhodnutí NSS pro ČTK uvedl, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy.

Více souvisejících

Nejvyšší správní soud Roušky a respirátory

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy