Vítězné ANO jde v Jihomoravském kraji do opozice. Hejtmanem bude Grolich

Zástupci dohodnuté koalice v Jihomoravském kraji, KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu si dnes rozdělili resorty a místa v radě kraje. Původně měli mít v radě lidovci, Piráti a občanští demokraté po třech zástupcích a Starostové dva. KDU-ČSL nakonec bude mít jen dva posty, ODS čtyři. Novinářům to řekli zástupci stran. Koaliční smlouvu podepíší pravděpodobně příští týden.

Hejtmanem se má stát Jan Grolich (KDU-ČSL). Bude pod něj spadat například ekonomika a nově sport. "Dále nominujeme náměstka pro regionální rozvoj. Piráti nominují prvního náměstka pro životní prostředí, participaci a otevřenost.

V další gesci budou mít sociální politiku a rodinnou politiku a třetí gescí je věda, výzkum inovace a informační technologie. ODS bude nominovat náměstka pro vzdělávání, dopravu, zdravotnictví a investice. STAN nominuje pro kulturu a cestovní ruch a územní plánování," řekl Grolich.

Lídr Pirátů Lukáš Dubec řekl, že se chce zaměřit na projekty, které zlepší zadržování vody v krajině, více zapojit občany do rozhodování kraje nebo více podpořit domácí péči. "Já budu prvním náměstkem, dále v radě usedne Jiří Hlavenka a Jana Leitnerová," řekl Dubec.

Lídr ODS Jiří Nantl se pravděpodobně stane náměstkem pro vzdělávání, jména dalších členů rady neprozradil. Za Starosty pro jižní Moravu v radě usedne jejich lídr František Lukl a územní rozvoj bude mít dál na starosti Martin Maleček.

Starostové pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných také dnes vytvořili společný zastupitelský klub v jihomoravském zastupitelstvu.

Vítězství v krajských volbách sice obhájilo ANO s 15 mandáty, hned po volbách ale oznámili koalici právě zástupci KDU-ČSL, Pirátů, Starostů pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět, SPD i ČSSD shodně po čtyřech. Dohodnutá koalice disponuje 37 hlasy v pětašedesátičlenném krajském zastupitelstvu.

Související

Více souvisejících

Jihomoravský kraj krajské a senátní volby 2020 Jan Grolich (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy