Vláda chce motivovat k testování. Nemocenská kvůli koronaviru se má zvýšit.

Trojice ministrů dostala za úkol připravit návrh na případné zvýšení nemocenské kvůli koronaviru. Má to motivovat lidi, aby se nechávali testovat. Po dnešním jednání tripartity to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) jsou dvě verze - buď vyšší nemocenská, nebo zvláštní příspěvek pro lidi, kteří mají pozitivní PCR test a dodržují izolaci.

"Je potřeba to řešit, protože zkrátka máme pocit, že lidé se bojí nechat testovat, protože potom zkrátka můžou přijít o peníze. Tři ministři to mají společně připravit do vlády a vláda to bude řešit," uvedl Babiš. Podle něj mají návrh s Maláčovou připravit i ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (oba za ANO).

Maláčová řekla, že minulý týden se debata kupředu neposunula, tak oslovila vedle Schillerové a Havlíčka ještě ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). "My máme na ministerstvu práce předpřipravené dvě verze: buďto vyšší nemocenská, nebo příspěvek za pozitivní test a výpadek nákladů spojených s nemocenskou. Chtěla bych to doladit s kolegy, abychom měli na vládě shodu," uvedla Maláčová.

V prvních dvou týdnech nemoci vyplácejí nemocným pracovníkům náhrady zaměstnavatelé. Hradí 60 procent základu výdělku. Dávky ze systému nemocenské lidé dostávají až od patnáctého dne. Ve druhém měsíci stonání činí dávka 66 procent a od třetího měsíce 70 procent základu.

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je neochota lidí nechat se testovat a trasovat "zcela logická". "Jestliže se stanete nemocným a přijdete o 40 procent svého příjmu, tak tu máte ten ekonomický důvod, obzvláště v této době," uvedl Středula. Podle odborů by neměla být vyšší nemocenská jen u koronaviru, ale plošně. "Rozdíl mezi někým, kdo bude mít covid a bude bez příznaků doma, a někým, kdo bude se zápalem plic v nemocnici, bude ten, že ten s covidem má 100 procent a ten se zápalem plic 60 procent. Je možná úvaha o 80 procentech nemocenské," uvedl odborář.

Maláčová ČTK řekla, že nyní se varianty propočítávají a zjišťuje se, kolik by stály a jak by se úhrady poskytovaly. Řeší se případná změna zákona o nemocenském pojištění i to, jak by se zaměstnavatelům dorovnávaly vyšší výdaje. Cestou by mohl být nový příspěvek z programu Antivirus. "Druhá možnost je příspěvek za pozitivní test PCR, když člověk bude doma, vyleží se a bude čerpat nemocenskou," řekla ČTK ministryně. Klonila by se spíš k zavedení zvláštního příspěvku. Podotkla, že otevřená je také otázka motivace živnostníků k testování. Řada z nich totiž nemocenskou nemá.

Podle Maláčové by bylo ideální, pokud by se ministři dohodli tento týden, aby vláda mohla návrh co nejdřív schválit a poslat do Sněmovny. Ministryně pak bude žádat případně zrychlené projednání v legislativní nouzi.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek: ÚZIS zpracovává analýzu ke zneužívání nemocenské

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pro ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovává analýzu k tomu, zda lidé zneužívají sociální dávky a nemocenskou. První výsledky by měl mít v dubnu. V pořadu Partie na CNN Prima News to dnes řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zdravotnímu výboru by chtěl analýzu představit v květnu.
Senát ČR

Senát dnes schválil obnovení krizového ošetřovného a příspěvek pro lidi v karanténě

Senát dnes schválil obnovení krizového ošetřovného kvůli koronavirové epidemii. Při zavření škol nebo tříd kvůli epidemii koronaviru budou pečující dostávat ošetřovné opět po celou dobu karantény. Podpora navíc obecně vzroste o třetinu na 80 procent redukovaného základu výdělku. Vyplácet se bude zpětně od začátku listopadu, rozhodla dnes horní komora. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Více souvisejících

nemocenská Jana Maláčová (ČSSD) Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Josef Středula Jan Blatný tripartita

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy