Vláda opět žádá prezidenta Zemana o povýšení šéfa BIS, už popáté

Vláda bude opět po prezidentovi Miloši Zemanovi žádat povýšení ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky do hodnosti generála. Soubor návrhů na jmenování do vyšších hodností dnes schválila beze změny, uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vyšší generálskou hodnost vláda navrhuje i pro policejního prezidenta Jana Švejdara, jeho náměstka Martina Vondráška nebo pro ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala či šéfa vojenských zpravodajců Jana Berouna.

Povýšení Koudelky vláda prezidentu Miloši Zemanovi navrhuje už popáté. Zeman to dosud vždy odmítl. Kontrarozvědku, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje například na nebezpečí ruských či čínských špionů, prezident často kritizoval. Návrh vlády v minulosti nevyslyšel, přestože premiérovi Andreji Babišovi povýšení Koudelky slíbil. Kdyby Zeman návrh akceptoval, Koudelka by se stal brigádním generálem.

O jeden stupeň vyšší generálskou hodnost, generálmajora, navrhuje ministerstvo vnitra pro Švejdara a Vondráška, hodnosti brigádního generála chce pro ředitele středočeských hasičů Miloslava Svatoše a pro zástupce velitele Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR Davida Kareše. Ministerstvo spravedlnosti chce pro Dohnala nejvyšší hodnost generálporučíka a pro ředitelku Věznice Světlá nad Sázavou Moniku Myšičkovou hodnost brigádní generálky. Ministerstvo financí navrhuje, aby se zástupce generálního ředitele celníků Pavel Kotraba stal brigádním generálem.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) navrhuje mimo jiné jmenovat do hodnosti generálporučíka zástupce náčelníka generálního štábu armády Miroslava Hlaváče a velitele velitelství pro operace Josefa Kopeckého. "Jmenování generálů je tradiční a důležitou událostí. A protože v květnu kvůli pandemii neproběhlo, obsahuje nyní návrh jedenáct jmen. Bez výjimky jsou to vojáci, kteří precizně plní své úkoly a během profesní kariéry v ozbrojených silách dosahují vynikajících výsledků," uvedl v tiskové zprávě Metnar.

Vládou úspěšně prošel návrh na jmenování generálů resortu obrany. Jde o jmenování 5 důstojníků do hodnosti brigádního generála a 6 současných generálů do vyšší hodnosti. Ve všech případech se jedná o zkušené velitele a profesionály.

— Lubomír Metnar (@metnarl) October 5, 2020

Do hodnosti generálmajora by měl být povýšen Beroun, jeho první zástupce Libor Jílek, velitel pozemních sil Ladislav Jung a zástupce velitele velitelství pro operace Petr Procházka. Na povýšení na brigádního generála navrhuje Metnar ředitele Agentury logistiky Stanislava Hudečka, ředitele sekce zpravodajského zabezpečení Vladimíra Langa, náčelníka Vojenské policie Miroslava Murčeka, ředitele sekce SHAPE zahraničního pracoviště Mons Romana Náhončíka a velitele 21. základny taktického letectva Petra Tománka, uvedl resort.

Prezident generály každoročně povyšuje u příležitosti státních svátků 8. května a 28. října. Letošní květnové jmenování generálů se ale kvůli pandemii koronaviru neuskutečnilo, říjnový termín zatím odložen nebyl.

Související

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Více souvisejících

Michal Koudelka (BIS) Vláda ČR Miloš Zeman Jan Švejdar (policejní prezident) prezident čr Lubomír Metnar ministerstvo obrany Policie ČR Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy