Hnutí ANO vyhrálo v Hradci Králové, chce vytvořit koalici s ODS

Hnutí ANO, které v komunálních volbách v Hradci Králové jasně zvítězilo, by chtělo vytvořit koalici s ODS. Pokračovala by tak dosavadní spolupráce obou stran ve vedení města. ČTK to řekla jednička kandidátky ANO Jana Šandová s tím, že o koalici chce jednat se všemi úspěšnými subjekty.

ANO ve volbách posílilo o dva mandáty na 13 z celkových 37. ODS opět získala pět mandátů. Pro většinovou koalici ANO a ODS schází jeden mandát.

"Za spoluprací s ODS si stojíme, jevila by se nám jako nejlepší. Ale jsme otevřeni všem k jednání," řekla Šandová. Chtěla by, aby vznikla silná koalice a neopakovala se situace uplynulého volebního období. Před čtyřmi lety vytvořily koalici ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla.

Podle lídra Pirátů Pavla Vrbického budou jednání o vytvoření koalice v Hradci Králové dlouhá a těžká. "My víme, že nebudeme v koalici s hnutím ANO a SPD. Všechny ostatní varianty jsou pro nás otevřené a budeme o nich jednat," řekl lídr Pirátů, kteří získali čtyři mandáty.

Vzhledem ke značné výhře by ANO podle Šandové mělo mít primátora, nevyloučila ale, že by tuto pozici mohla mít i jiná strana. "Nejsem typ člověka, který by si pro sebe tento post uzurpoval. Jsem ochotna udělat nějaký ústupek, pokud to bude nutné a bude to pro dobro Hradce Králové," řekla Šandová, která chce jednat i se stranami, co se před volbami vůči hnutí ANO vymezovaly.

Obhájení výrazného vítězství ANO v Hradci Králové podle Šandové pomohla nálada ve společnosti a celostátní politika, kdy je ANO jako opoziční strana kritické ke krokům vlády. Hlasy podle ní hradeckému ANO podle ní přinesla i kontaktní kampaň a podpora jejích kolegů. "Myslím, že jsme dali jasně najevo, o co nám v Hradci jde. Že náš program zafungoval," řekla.

Za ANO na druhém místě skončila koalice Hradeckého demokratického klubu a TOP 09 se sedmi mandáty, hnutí Rozvíjíme Hradec založené senátorem Janem Holáskem získalo tři mandáty, stejně jako SPD. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty.

V Hradci Králové by mohla vzniknout pětikoalice, v opozici by byly ANO a SPD

V Hradci Králové by mohla vzniknout pětikoalice složená z koalice Hradeckého demokratického klubu a TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Představitelé těchto stran se již dnes večer sešli. ČTK to řekl lídr kandidátky ODS Miroslav Hloušek. Utvoření pětikoalice, která by měla v zastupitelstvu 21 ze 37 křesel, je podle něj jednou z realistických variant uspořádání vlády v Hradci Králové. V případě vzniku pětikoalice by v opozici skončilo ve volbách jasně vítězné hnutí ANO a SPD.

"Je to koalice, kterou bereme jako velice realistickou," řekl Hloušek. Strany by spolu podle něj měly v příštím týdnu vést další jednání, na nichž by si představily své náměty, které se budou týkat programových priorit i představ o personálním obsazení vedení radnice. "Zatím jsme udělali hrubé seznámení.Teď máme několik dnů na přípravu," uvedl Hloušek.

Jednička kandidátky ANO Jana Šandová ČTK řekla, že by ANO chtělo vytvořit koalici s ODS, s níž ANO ve vedení města spolupracovalo v uplynulém volebním období. ANO chce však jednat se všemi stranami, protože s ODS by mělo pouze menšinových 18 mandátů. "Vnímáme to tak, že jsme v hledáčku hnutí ANO. Od nás bude slušné, když se pobavíme se všemi, kteří mají zájem," řekl Hloušek.

Podle lídra Pirátů Pavla Vrbického budou jednání o vytvoření koalice v Hradci Králové dlouhá a těžká. "My víme, že nebudeme v koalici s hnutím ANO a SPD. Všechny ostatní varianty jsou pro nás otevřené a budeme o nich jednat," řekl lídr Pirátů.

ANO v Hradci Králové získalo 13 zastupitelských křesel. Na druhém místě skončila koalice Hradeckého demokratického klubu a TOP 09 se sedmi mandáty, třetí byla ODS s pěti mandáty. Piráti mají čtyři mandáty, Rozvíjíme Hradec drží tři křesla, stejně jako SPD. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty.

Před čtyřmi lety vytvořily koalici ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla.

Související

Více souvisejících

Hradec Králové Volby

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy