Vondráček předpokládá, že ČSSD podpoří sněmovní verzi rodičovské

Místopředseda hnutí ANO a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček nepředpokládá, že by koaliční poslanci hlasovali pro senátní verzi růstu rodičovského příspěvku. Pokud by se k ní sociální demokracie přiklonila, nebylo by to v souladu s koaliční dohodou, řekl dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Sněmovna dříve schválila vládní verzi, aby přidáno z 220.000 korun na 300.000 dostali rodiče novorozenců a ti, kteří budou dávku zrovna pobírat. Senát však minulý týden novelu vrátil s tím, že by se navýšení mělo týkat i rodičů s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši už vyčerpali.

Dolní komora by mohla zákon projednávat znovu 17. prosince. Ministerstvo práce minulý týden ujistilo, že norma od ledna začne platit, protože na navýšení je shoda napříč politickým spektrem.

"Debatu jsme uzavřeli, tohle je výsledek, kompromis, umění možného, k čemu jsme dospěli," řekl ke sněmovní verzi Vondráček. "Debata může pokračovat, ale v tuto chvíli s tímto nastavením, s tímto rozpočtem nepředpokládám, že by došlo k tomu, že bychom hlasovali pro senátní verzi. Sociální demokraté byli jako koaliční partner součástí debaty a kompromis byl oboustranný," uvedl. "Je to vládní návrh, věc, na které jsme se dohodli. Zřejmě by takové hlasování nebylo v souladu s koaliční smlouvou," dodal šéf Sněmovny.

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) poznamenal, že pokud Sněmovna neschválí senátní verzi, budou se podle něj někteří rodiče obracet na Ústavní soud. Nemá informace, že by ČSSD podpořila senátní návrh, vedení sociální demokracie by to ale doporučoval. Piráti se kloní spíše k tomu, aby se rozšířil okruh osob, které by na výplatu rodičovského příspěvku měly nárok, řekl předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Zvýšení rodičovské podle sněmovní verze by mělo příští rok vyjít na 8,6 miliardy. Sněmovna v listopadu rozšiřování okruhu rodin s nárokem na příspěvek odmítla. Pokud by senátní variantu akceptovala, na navýšení by podle senátorky Renaty Chmelové z klubu KDU-ČSL dosáhla pětina rodin s dětmi do čtyř let, tedy zhruba 70.000. Stát by to stálo navíc dalších až 2,6 miliardy korun.

Senát podpořil své doplnění téměř jednomyslně, pro byli i zástupci ANO a ČSSD. počítá s tím, že by si rodiče dětí mladších čtyř let, kteří dosavadní příspěvek vyčerpali, mohli příští rok požádat o doplacení navýšeného příspěvku, tedy 80.000 korun. Obdobný návrh ale při předchozím sněmovním projednávání neuspěl.

Související

Více souvisejících

rodičovský příspěvek Radek Vondráček (ANO) Milan Štěch ČSSD Poslanecká sněmovna Otázky Václava Moravce Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy