Klaus ml. se nestačí divit. Tablety pro prvňáky? Populistické výkřiky

Praha – Ministr školství Marcel Chládek připravuje ve svém rezortu změny. Školákům chce pořídit mimo jiné tablety. Než stát něco vymyslí a zrealizuje, technologie bude někde jinde, říká o plánech vlády odborník ODS na školství Václav Klaus mladší.

Marcel Chládek si dává za cíl, aby bezplatné školství bylo opravdu bezplatné a bez vedlejších výdajů. „My máme jakoby bezplatné školství, státní školství, takže není nutné dávat ani korunu. Takové ty malé poplatky jako jsou SRPŠ a kroužky a školní obědy, to jsou věci, které ministr školství nemůže výrazně ovlivňovat," oponoval na Radiožurnálu Klaus mladší.

Nákup vybavení pro prvňáčka podle výpočtu stojí více než čtyři tisíce. Tahle částka je podle odborníka ODS spíše problém jednitlivých škol, které často rodiče zatěžují zbytečnostmi. „Jsou výpočty, že dítě stojí asi milion korun, než ho vychováte do 18 let, takže to by taky pan ministr mohl vymyslet, že by to měl nějak zaplatit kraj nebo někdo," argumentuje Klaus, který sám od září vyučuje matematiku na státním gymnáziu.

Stejně tak jsou prý zbytečné tablety pro žáky prvních tříd, jediný, pro koho má takový plán přínos, jsou podle Klause mladšího výrobci tabletů. „No, já se toho trošku bojím, protože většinou, když ten stát něco vymyslí, tak než se to zrealizuje, tak už ty tablety budou zastaralé a bude naprosto něco jiného a už to ty děti nebude bavit a ty technologie budou někde jinde, čili to jsou takové populistické zase výkřiky," obává se učitel zdlouhavého postupu státního aparátu. „Technika pomáhá, ale není to zase na všechno všelék," dodává Klaus mladší.

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Školství ministerstvo školství

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 58 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tomáš Řepa (použito se svolením T. Řepy)

Blížíme se k přímému angažmá zemí NATO na Ukrajině, říká expert pro EZ po summitu. Rusům doporučuje se zamyslet

Bezpečnostní expert Tomáš Řepa s Univerzity obrany v Brně v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bilancoval možné důsledky mírového summitu ve Švýcarsku, který se konal během uplynulého víkendu. „Největší země světa by se měla zamyslet spíše nad tím, proč potřebuje další území navíc, když jejím obyvatelům se skutečně dobře nežije a mnohá místa jsou spravována mírně řečeno neefektivně,“ říká.

před 7 hodinami

Evan Gershkovich

Rusové už mají termín soudu s Gershkovichem. Začne ještě tento měsíc

Rusko zahájí soud s Evanem Gershkovichem, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, už příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi. Informovala o tom ruská agentura RIA Novosti. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí

Tropické počasí přinese teploty nad 30 stupňů i bouřky

V Česku začal nový pracovní týden, který by měl přinést tropické teploty nad 30 stupňů. Vyplývá to z tvrzení meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X. V druhé polovině týdne budou zároveň hrozit bouřky. 

včera

včera

Euro 2024: První remíza v turnaji. Dánové neudrželi vedení proti Slovincům

Gólově nejchudší zápas v dosavadním průběhu Eura v Německu a zároveň první remíza turnaje. Tak se dá popsat utkání skupiny C mezi Slovinskem a Dánskem. To skórovalo jako první a symbolicky se o to postaral Christian Eriksen, který se tak po 1100 dnech od kolapsu na minulém Euru 2021 opět představil v tom nejlepším, protože skóroval. Jeho branka však ke třem bodům pro Seveřany nestačila, jelikož ve druhé půli to byli Slovinci, kteří čím dál více tlačili soupeře a nakonec to vyústilo ve vyrovnání zásluhou Janži v 77. minutě. Přestože na obou týmech bylo ke konci duelu vidět, že by chtěli víc než bod, další branka už v zápase nepadla.

Zdroj: David Holub

Další zprávy