Parazité? Podívejte se, kam mizí vaše peníze

Praha - Je české školství podfinancované? To se podle experta na oblast školství Václava Klause mladšího nedá jednoznačně určit, přesto podle něj pro tuto oblast není peněz nikdy dost. Obává se ale, že i kdyby se do školství nalily další peníze daňových poplatníků, rozptýlí se. Kam? Podle Klause například mezi "parazity".

"Máme určitě víc peněz než Burkina Faso a Čad, asi méně peněz než Švédsko. Ale platíme 136 miliard korun ročně, my, daňoví poplatníci, panu ministrovi, což je docela hodně peněz. To je na každého včetně nemluvňat 13 600 korun ročně, takže když jsou doma 4, tak už dáváte 50 tisíc resortu školství. Čili to není málo peněz. Já si myslím, že ty peníze jsou velice netransparentně rozdělovány a čím dál více, místo, aby mířily do škol, tak z toho ukrajují různí ti školitelé akreditovaní, další parazité, akreditované komise a další, další," prozradil Klaus na rádiu Impuls.

Podle jeho názoru by se měla zcela jednoznačně drtivá většinu těch prostředků věnovat za žáky do škol, tedy pokud když vydělíme počet žáků finančními prostředky, dostaneme částku, která by měla zamířit do škol a skončit poměrně blízko žáků. "To znamená, že prostě by byl spravedlivý systém, že každý žák stejného věku pobírá stejný příspěvek na své vzdělání napříč republikou," vysvětluje.

Danou částku by na žáka dostala škola, kterou navštěvuje. "Ono to takhle dnes trochu je, ale tenhle ten systém už je tak zničený, že je asi 120 typů těch normativů, liší se, na nějaké dítě se bere 160 tisíc, na nějaké 20 a ten systém je díky tomu v naprosté nepřehlednosti a těžko pak z toho něco vyvozovat," prozradil Klaus ml.

Upozorňuje, že škola si sice ze zákona nemůže koupit například drahé auto, ale koupí například nějakou tabuli nebo něco jiné, v tedy problém nevidí. "Problém je, že míří do těch škol nesystémově, nespravedlivě a ten systém to prostě znejisťuje a těžko pak třeba říkat, že nějaké typy škol jsou horší než jiné, když mají 7krát menší příspěvek od státu na žáka," podotkl.

Ministr školství Marcel Chládek bude chtít na příští rok do rozpočtu dostat ještě dalších víc než 5 miliard korun navíc. Podle Klause ml. není peněz nikdy dost. "Samozřejmě, když vyberete na daních, ještě zvýšíte daně nebo nějak budete víc vybírat a vyberete dalších 50 miliard, tak ten systém to taky spotřebuje, v tom žádný problém není. To se určitě stane," uvedl.

Obává se ale, že se těch pět miliard rozptýlí. "Těch peněz se tam dá nasypat třeba 3krát tolik a jaký to bude mít konkrétní vliv na kvalitu vzdělávání, je otázka. My teď řešíme problémy, které nastávají, třeba že přibývá stále více vysokoškoláků, lobby vysokých škol je poměrně silná, takže je tlak na to přisypat další část peněz. To samé je regionální školství. Než by se zavřela pětina škol, které jsou poloprázdné a ujídají a často s výsledky, kde třeba 50 procent dětí neodmaturuje, tak se radši zase vybere víc na daních a přisype se a chvíli je klid a pan ministr může v televizi říkat, jak to vyjednal dobře a život jde dál," popisuje zavedené praktiky expert na školství.

Střední školy jsou dnes podle něj typově nenaplněné. "Máme skutečně školy, které jsou na třetině své kapacity a méně. To samozřejmě stojí spoustu peněz, protože tam stejně musí topit, stejně tam někdo musí stát u tabule a tak dále. A to ubírá peníze školám, které jsou žádané nebo úspěšné v rámci systému. A pak máme školy, kde 50 procent dětí neodmaturuje několik let po sobě a neděje se nic. To kdyby se stalo v nějaké nemocnici, že by 50 procent lidí umřelo na operaci slepého střeva, tak už tam stanujete s mikrofonem před nemocnicí, ve školách nic. Od září se zase začne učit a ten systém běží dál," rozohnil se Klaus ml.

Podle něj by na každé dítě stejného věku měl jít napříč republikou stejný příspěvek daňových poplatníků. "A kam to dítě chodí, to je trošku věc rodičů. Pan ministr má možná pravdu v tom, že je strašný nátlak na to jít na všeobecné školy a na vysoké školy, že jsou čím dál větší požadavky na formální vzdělání. Takže pomalu aby měla paní v recepci vysokou školu, jinak to nejde. A ve státních firmách ten tlak hrozně narůstá. Samozřejmě to ti rodiče sledují, a proto tlačí svoje děti za každou cenu do maturitních oborů, a to je samozřejmě drahé a chybí ty praktičtější obory. Ale to se asi nevyřeší stylem, že se něco řekne na tiskové konferenci o podpoře průmyslových škol a tím to zase skončí," dodal Klaus mladší.

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy