38 profesorů převzalo dekrety, na Zemana se valila kritika

Praha – Předávání dekretů profesorům se mělo uskutečnit už 7. května, nakonec ale proběhlo až dnes. Titul získalo celkem 42 profesorek a profesorů, osobně si diplom převzalo 38 z nich. Tři sporní kandidáti, které Miloš Zeman odmítl jmenovat, mají ale prozatím smůlu.

Jmenovací dekrety dnes v pražském Karolinu převzalo 32 profesorů a šest profesorek. Na slavnostním ceremoniálu v historické budově Univerzity Karlovy jim je předal náměstek pro vysoké školy a výzkum Jaromír Veber. S účinností od 1. května tak má Česká republika 42 nových profesorů.

Kvůli sporům o tři kandidáty, které Zeman odmítl jmenovat, se ceremoniálů v květnu nechtěla zúčastnit většina rektorů i někteří nově jmenovaní profesoři. Tentokrát se rektoři v zájmu důstojnosti ceremoniálu zúčastnili, i když Ivan Ošťádal a Jiří Fajt z Univerzity Karlovy i Jan Eichler navržený Vysokou školou ekonomickou stále nebyli jmenováni. Spor mezi Hradem a akademiky ale zdaleka není u konce.

„Prezidenta republiky vedly k rozhodnutí mimořádně závažné důvody. V případě doc. Fajta to byly informace týkající se Komerční banky, které přinesla před časem MF Dnes. V případě doc. Eichlera působení v propagandistickém aparátu ČSLA před r. 1989 a v případě doc. Ošťádala předlistopadové kontakty na StB," vyjasňoval již dříve hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezidentův negativní postoj ke třem kandidátům na profesuru se odrážel v projevech přítomných. Gerloch před předáváním profesorských dekretů poznamenal, že někteří z profesorů se prezidentovi líbit nemusejí, nicméně zákonné podmínky jejich jmenování byly splněny. Na Zemanova slova narážel při svém projevu i politolog Vít Hloušek z Masarykovy univerzity. Připomněl, že akademické svobody a autonomie vysokých škol fungují od dvanáctého století. „Snaha mocných univerzity omezovat je stejně stará jako snaha univerzit akademické svobody hájit," rýpnul si politolog.

Z rektorů dotčených univerzit na ceremoniál přišla Hana Machková z VŠE. Vyjádřila lítost, že Eichler mezi jmenovanými profesory není, věří ale, že nakonec jmenován bude. Akademici totiž plánují přistoupit k dalším krokům za účasti premiéra Bohuslava Sobotky.

Kvůli problémům v čele ministerstva školství dekrety předával ministerský náměstek Jaromír Veber. „Byla to naprosto výjimečná záležitost, protože ten program se připravoval dlouho dopředu," řekl ke své roli náměstek. Byl by raději, kdyby dekrety předával ministr, nebo ministryně, případně dokonce prezident. Ceremoniálu by to totiž podle něj dodalo ještě větší vážnost.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Proč slovenští studenti migrují na české vysoké školy? Vidí v tom víc než jen příležitost

Slovenské studenty láká studium v zahraničí, přičemž nejčastější volbou je právě Česká republika. Důvody zahrnují lepší uplatnění na trhu práce, vyšší kvalitu vzdělávání nebo širší nabídku studijních oborů, které na Slovensku často chybí. Kromě akademických výhod vidí také přínos v možnosti vyzkoušet si život v jiném prostředí.
Mikuláš Bek Původní zpráva

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Více souvisejících

Vysoké školy ministerstvo školství Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy