Cestovní kanceláře volají po zavedení klouzavých prázdnin

Praha - Cestovní kanceláře se stále nevzdaly myšlenky na zavedení klouzavých prázdnin, které by umožnily rozložit počátek a konec letních prázdnin v jednotlivých regionech od června do září. Pomůže to rodinám s dětmi, dopravě i cestovnímu ruchu, uvedl v pátek Michal Veber z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Zavedením klouzavých prázdnin nechce Asociace cestovních kanceláří České republiky (ACK) zrušit dvouměsíční volno. Chce však umožnit, aby nebyly prázdniny pevně stanoveny v celém Česku v termínu od července a srpna, ale v období od června až do září.V praxi by to podle asociace mohlo vypadat tak, že by školy v jednom regionu měly volno například od června do srpna a v dalším zase od července do září. Asociace přitom argumentuje tím, že podobný systém funguje například v sousedním Německu. Česko klouzavý systém praktikuje v případě jarních prázdnin. Ty však trvají pouze týden.Podle ACK by zavedení klouzavých prázdnin v Česku omezilo dopravní zácpy a nehodovost, které provází každý začátek a konec letních prázdnin, zvýšilo dostupnost turisticky žádaných destinací a pomohlo rodinám s dětmi lépe organizovat společné dovolené. V neposlední řadě by navíc podle ACK pomohl rozšířený termín prázdnin rozvoji turistického ruchu."Asociace cestovních kanceláří ČR proto považuje za velmi prospěšné znovu iniciovat znovuotevření diskuse na téma klouzavých prázdnin a pevně věří, že tentokrát bude diskuse seriózní a pragmatická. Například v Německu mají s klouzavými prázdninami mnohaleté velmi dobré zkušenosti a jsme si jisti, že jejich zavedení v ČR by bylo ve všech směrech velmi prospěšné," uvedl Veber.Návrh na rozložení letních prázdnin do více měsíců podpořila nedávno také Evropská komise. Podle Komise by tak mohly jednotlivé členské země upravit školní prázdniny tak, aby se nesoustředily pouze do několika mála letních měsíců.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy