Pospíšil rezignoval na post děkana na plzeňských právech

Plzeň - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) předal v pátek odpoledne svoji rezignaci na post děkana plzeňské právnické fakulty do rukou rektora Západočeské univerzity Josefa Průši. Na fakultě Pospíšil fakticky končí 8. srpna.

Právnickou fakultu povede až do podzimní volby nového děkana současný proděkan Karel Eliáš. "Požádám akademický senát, aby se urychleně sešel a vyhlásil volby nového děkana," uvedl rektor Průša poté, co přijal a před zraky novinářů podepsal rezignaci Jiřího Pospíšila.

"Univerzita nyní pokračuje v přípravě odebírání titulů absolventům právnické fakulty. Celá věc se ovšem opět poněkud protahuje," řekl rektor ZČU Průša. "U absolventů s titulem magistr, kde máme 41 adeptů na odebrání titulů, se nám nepodařilo doručit oznámení o zahájení správního řízení ve věci odebrání titulů, prostě si to nevyzvedli a nepřebrali. Přes ministerstvo vnitra nyní zkoumáme jejich aktuální adresy. Pokud ty adresy budou správné a oni si naše dopisy nevyzvedli, pak budeme pokračovat, jako když je obdrželi a nekonali," řekl Průša.

"Co se týká absolventů s titulem Ph.D, tak tam bylo sedm adeptů na odebrání titulů, dva z nich jsou doslova na spadnutí, některé případy stále ještě prošetřujeme a u tří osob to vypadá, že budou mít vše v pořádku a správní řízení s nimi zastavíme. Přesný termín odebrání titulů zmíněné dvojice ještě nevím, bude to už ale co nejdříve, příští týden se domluvím s právníkem univerzity a už by to mohlo být," uvedl rektor Průša. Zároveň dodal, že jména hříšníků univerzita neprozradí.

"Jsem přesvědčen o tom, že pokud se univerzita, ne pouze fakulta, chce očistit od kauzy rychlostudentů, musí u těch, u kterých je jasné, že titul získali nestandardně, tento titul odebrat. U návrhů které jsem já posílal, tak minimálně u 15 lidí bylo zřejmé, že studium bylo nestandardní, u ostatních chyběly některé dokumenty a mohly v rámci správního řízení dohledat," řekl Pospíšil.

"Doufám, že u skupiny osob se skutečně prokazatelným nestandardním způsobem studia univerzita v sobě najde sílu a odebere tituly. A to i za okolností, že není zcela zřejmé, zda podle českého právního řádu je možné tituly odebírat," vysvětlil Pospíšil. Dodal, že odebrání titulů vnímá jako akt očisty, který má ukázat, že škola si je vědoma problémů a chce se odříznout od své historie.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy