Na víceletých gymnáziích nestudují chytřejší děti, ale...

Praha - Na víceletých gymnáziích nestudují nadanější a chytřejší děti, ale ty, jejichž rodiče si uvědomují důležitost vzdělání. Potvrdila to nedávno zveřejněná studie Sociologického ústavu Akadmie věd, píše v sobotu server Aktuálně.cz.

Studie totiž ukázala, že v základních předmětech (matematika a český jazyk) nemají absolventi víceletých gymnázií lepší výsledky než děti, které chodí na základní školu a pak klasické čtyřleté gymnázium.

"Naše nálezy svědčí o tom, že základní předpoklady spojované s úlohou víceletých gymnázií nejsou naplněny, že víceletá gymnázia není možno označit za školy, které slouží k urychlení rozvoje mimořádně nadaných žáků," cituje Aktuálně.cz autorku studie Janu Strakovou.

K zásadnímu rozhodnutí, jestli víceletá gymnázia zrušit nebo zachovat, by ovšem byl potřebný detailní průzkum, který se zatím v Česku nekonal.

"Pokud takový výzkum potvrdí zde prezentované nálezy, je třeba otevřít diskusi k tomu, zda je ospravedlnitelné poskytovat dětem z rodin s nejvyšším socioekonomickým statusem v rámci systému veřejného školství speciální (lepší) podmínky ke studiu, než mají jejich vrstevníci s horším rodinným zázemím. A to i přesto, že řada z nich nedisponuje mimořádným nadáním a studium na víceletém gymnáziu nemá za následek jejich efektivnější vzdělávání," dodává Straková.

Absolventi víceletých gymnázií mají také stejnou šanci v přijetí na vysokou školu jako absolventi čtyřletých gymnázií. Jiné to ale je u prestižních oborů, hlavně práv. "Absolventi víceletých gymnázií mají 1,6x vyšší šanci, že budou studovat právo, než absolventi čtyřletých gymnázií, a to i při zohlednění socioekonomického statusu a prospěchu," píše se podle Aktuálně.cz ve studii. Ani sociologové samotní ovšem bez detailnějších průzkumů nedovedou říci, proč tomu tak je.

O zrušení víceletých gymnázií už uvažoval v roce 2000 ministr školství za ČSSD Eduard Zeman. Příznivcem selekce dětí nebyl ani ministr Ondřej Liška. V současném šéfovi resortu Josefu Dobešovi (Věci veřejné) ovšem víceletá gymnázia mají přítele, píše Aktuálně.cz. "Chci je zachovat, je to tak dobře. Jsem pro konkurenci a liberalizaci ve školství," řekl ministr. Dodal, ale že stát musí garantovat kvalitu škol. "Teď pracujeme na modelu státní maturity, abychom měli standard a dívali se, jaké kvality dosahují střední školy. U víceletých gymnázií by to měl být nadstandard," řekl Aktuálně.cz Dobeš. Zmíněný výzkum ale takový přínos neukázal.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy