Naprosté selhání: Ředitel průmyslovky věděl o šikaně od října, zjistila inspekce

Praha – Česká školní inspekce uvedla, že vedení Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze při řešení šikany učitelky selhalo a porušilo školský zákon. O šikaně podle inspektorů vedení vědělo několik měsíců.

Tehdejší ředitel František Bártl o problémech prokazatelně věděl od října, uvedl na dnešní tiskové konferenci ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Kdyby ředitele pražský magistrát jako zřizovatel neodvolal už dříve, inspekce by to navrhla nyní.

Celou republiku pobouřila kauza pětapadesátileté učitelky střední průmyslové školy v Praze 10, kterou zřejmě delší dobu šikanovala trojice studentů. V lednu za to byli potrestáni podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Učitelka však krátce na to zemřela. O učitelčině úmrtí se žáci dozvěděli, když zjišťovali důvod vyvěšení černé vlajky na budově školy.

Vedení školy trvá na tom, že šikana nebyla příčinou učitelčina úmrtí. Město přesto odvolalo ředitele školy a vypsalo konkurz na nové vedení. Škola navíc požádala o zahájení správního řízení, které by mohlo vést k vyloučení studentů. Od poloviny února věc vyšetřovali školní inspektoři. Ti sbírali informace z různých zdrojů ve škole a konzultovali je s odborníky na šikanu. Zmiňovaná učitelka přišla na školu loni v únoru.

Poprvé inspekce navštívila školu loni v květnu, výuka angličtiny pod jejím vedením byla bezproblémová, uvedl Zatloukal. Situace se podle svědectví změnila na začátku aktuálního školního roku. Zřejmě i kvůli zhoršení zdravotního stavu učitelky nastaly problémy s organizací výuky a nekázní žáků, domnívá se ústřední školní inspektor.

Na problémy upozorňovala jak třídní učitelka třídy, tak i žákovský parlament. Ředitel od poloviny října do ledna o problémech prokazatelně věděl, uvedl Zatloukal. Přesto situaci neřešil. Cílené útoky a zesměšňování mely začít v listopadu. Vzhledem k tomu, že vedení školy situaci neřešilo, se nadále zintenzivňovaly.

Lednové předání videonahrávek vedení školy bylo podle inspektorů motivováno přesvědčením žáků, že ředitel alespoň na základě jednoznačných faktů konečně zjedná nápravu v nevyhovující výuce angličtiny a bude řešit chování tří žáků, které začalo být pro spolužáky zásadně nevhodné a nepřijatelné.

Když se jednalo o postihu pro agresory, školní metodik prevence a výchovná poradkyně navrhovali vyloučení a podání trestního oznámení na policii. Ředitel a jeho zástupkyně se přikláněli k podmínečnému vyloučení a trojce z chování, což byl nakonec postih, který trojici studentů 18. ledna udělila pedagogická rada. Právě práci školního metodika prevence, školní psycholožky a výchovné poradkyně považuje inspekce za problematickou.

Související

Více souvisejících

Školství šikana Česká školní inspekce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy