O kolik si polepší učitelé? Vláda by měla o platech rozhodovat za týden

Praha/Plzeň – Za týden by měl kabinet Bohuslava Sobotky rozhodovat o tom, jak od září porostou platy ve školství. Oznámil to premiér, který podle svých slov pověřil ministryně školství a práce Kateřina Valachová a Michaela Marksová (ČSSD), aby předložily své náměty. Aby se peníze dostaly včas do škol, musí podle ní kabinet rozhodnout nejpozději do 24. srpna.

Jasno by mohlo být už 27. července, kdy mají Marksová a Valachová představit své plány na zvýšení platů pracovníků ve školství od 1. září. Suma na výdělky učitelů by se měla zvednout o osm procent, v tarifech tak přibude šest procent. Částka na plat nepedagogických pracovníků má být o pět procent vyšší, tarif díky tomu vzroste o pět procent.

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) České televizi řekl, že potřebné peníze už našel. Zhruba 2,5 miliardy korun, které jsou třeba na navýšení platů, plánuje získat z úspory částky na obsluhu státního dluhu. „Náklady od 1. září by činily 1,8 miliardy pro učitele a asi 270 milionů bychom potřebovali pro nepedagogické pracovníky," upřesnila Valachová.

Učitelé s praxí do šesti let by si podle Valachové v tarifu a ve své 11. a 12. třídě měli přilepšit zhruba o 1300 korun. Ti, kteří vyučují přes šest let, by měli dostat 1500 až 1600 korun měsíčně navíc. Celkově i s netarifními složkami platu, jako jsou příplatky a odměny, by učitelky a učitelé v mateřských školách mohli dostat zhruba o 2000 korun víc, v základních školách o 2300 korun, ve středních školách pak o 2400 korun. Asistenti pedagogů by mohli mít od září 1340 korun navíc.

Ministerstvo školství také pracuje na návrhu, aby se od září mladým učitelům a učitelkám přidávalo rychleji. Plat by se jim podle ministryně zvyšoval už po dvou letech praxe, ne až po šesti. Cílem je udržet mladé vyučující ve školách.

Výdělky ve veřejném sektoru měly původně vzrůst od ledna. Odbory ale navrhovaly, aby se při příznivém vývoji ekonomiky zvedly ještě letos. Žádají přidat nejen ve školství, ale i ostatním pracovníkům ve veřejné sféře. Platy lékařů se pak zvýší až od ledna. Tok peněz ve zdravotnictví upravuje úhradová vyhláška, která platí právě vždy od začátku roku.

Podle Sobotky se u lékařů a sester v nemocnicích se tarifní platy zvýší o deset procent, u všech ostatních zaměstnanců včetně policistů a hasičů se tarifní platy zvýší o čtyři procenta a objem mezd se zvýší o pět procent. U policie je to podle něj největší růst mezd za několik let.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Proč slovenští studenti migrují na české vysoké školy? Vidí v tom víc než jen příležitost

Slovenské studenty láká studium v zahraničí, přičemž nejčastější volbou je právě Česká republika. Důvody zahrnují lepší uplatnění na trhu práce, vyšší kvalitu vzdělávání nebo širší nabídku studijních oborů, které na Slovensku často chybí. Kromě akademických výhod vidí také přínos v možnosti vyzkoušet si život v jiném prostředí.
Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

Více souvisejících

Školství učitelé mzdy / platy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

před 8 minutami

před 23 minutami

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda vyzvala k okamžité evakuaci jižních předměstí Bejrútu

V pondělí večer izraelská armáda vydala naléhavé varování pro obyvatele jižních předměstí Bejrútu, hlavního města Libanonu, aby se evakuovali kvůli plánovaným útokům na cíle militantního hnutí Hizballáh. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy