První školní den: Zeman dostal žákovskou knížku. Takhle ho ohodnotili ve Stochově

Praha - Pro někoho nejhorší den roku, pro jiné chvíle, které se nemohli dočkat. 1. září dětem definitivně končí prázdniny a čeká je deset měsíců, kdy se jim budou snažit učitelé rozšířit obzory. První školní den s dětmi oslavují i politici, například prezident Miloš Zeman.

Konec bezstarostného nicnedělání dneškem střídají domácí úkoly a učení. Na základní školy podle odhadů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nastoupí zhruba 905 400 dětí, na střední školy do denního studia přibližně 394 800.

Prvňáčků bude letos méně než v loňském roce, poprvé se do školy vydá asi 115 tisíc dětí, což je asi o 1200 méně než loni. Nejvíc dětí nastupovalo do prvních tříd v roce 2014, tehdy jich bylo více než 117 tisíc.

Nejvíce středoškoláků bude navštěvovat odborné školy s maturitou, celkem 176 tisíc, 129 tisíc potom usedne do lavic na čtyřletých a víceletých gymnáziích, do škol bez maturity bude chodit studentů téměř 90 tisíc.

Prezident Miloš Zeman slavnostně zahájil školní rok na Základní škole, Základní umělecké škole a Mateřské škole Stochov. Při té příležitosti se setkal i s dětmi, které jdou do školy vůbec poprvé. Dostal také žákovskou knížku.

"Matematika: výborně počítá, český jazyk: vynikající slovní zásoba, občanská výchova: zvládá s přehledem," zaznělo mimo jiné v hodnocení, které ředitel ZŠ Milan Hampl před školou přečetl.

Ve Stochově byl Zeman jako prezident už potřetí. Loni, když na stochovské nádraží přijela replika vlaku československých legionářů, letos v červnu se vítal na stochovském nádraží s tehdejším rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. Ze Stochova se pak společně přesunuli do blízkých Lán.

Prezident dnes dětem řekl, že doufá, že budou brzy číst. Jeden z prvňáků se ho při přebírání památníku zeptal, zda byl letos na rybníku a daroval prezidentovi lentilky. Zeman odpověděl, že byl na rybníku dvakrát.

Za posledních pět let vzrostl počet žáků na prvním stupni základních škol skoro o pětinu. V souvislosti s populačním vývojem naopak klesl počet středoškoláků a vysokoškoláků. Mezi pedagogy stále dominují ženy.

"V posledních pěti letech výrazně přibylo žáků na prvním stupni. V minulém školním roce jich bylo 551 428, o 19 % víc než ve školním roce 2010/2011. Na druhém stupni se počet žáků po výrazném úbytku mezi školními roky 2006/2007 až 2010/2011 stabilizoval," vysvětluje Božena Půbalová z Českého statistického úřadu.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman škola Školství

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 5 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 7 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy