Oxford odmítl Tykačův dar ve výši 44 milionů

Praha - Oxfordská univerzita odmítla přijmout dar 1,4 milionu liber (44,1 milionu Kč) od českého podnikatele Pavla Tykače. Ten chtěl peníze věnovat na výuku češtiny.

Britské univerzitě ale vadilo, že Tykače v minulosti vyšetřovala švýcarská prokuratura a že mu taky obstavila majetek, uvedl dnes Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Přední britské univerzity čelí kritice kvůli přijímání peněz od nedůvěryhodných dárců.

Tykač se podle ČRo z jeho reportáže dozvěděl na jaře 2015 o obavách vedoucí katedry bohemistiky Zuzany Říhové o další osud češtiny na Oxfordské univerzitě.

"Zástupcům univerzity jsme tehdy navrhli dlouhodobý plán na zásadní rozšíření a zkvalitnění výuky češtiny. Tehdejší jednání byla velmi korektní a vstřícná. Nicméně narazili jsme na několik problémů, které se nám nakonec vyřešit nepodařilo," uvedl mluvčí manželů Tykačových Jan Chudomel.

Jako problém v jednání Chudomel zmínil snahu univerzity použít finanční dar i na výuku dalších jazyků, včetně ruštiny. "Druhým problémem bylo tehdejší vyšetřování některých firem Pavla Tykače, které probíhalo ve Švýcarsku. Toto šetření už bylo mezitím ukončeno s tím, že se žádná podezření nepotvrdila," doplnil.

Podle ČRo se Oxfordská univerzita zřejmě na poslední chvíli dozvěděla o tom, že švýcarská justice blokovala část Tykačova majetku. Univerzita jednání o daru nepotvrdila, ani nevyvrátila, jde podle ní o důvěrnou záležitost.

Související

Slavia

Dojednáno. Tykač podepsal smlouvu se CITIC Group a stává se novým majitelem fotbalové Slavie

To, k čemu se v předešlých dnech směřovalo, se nyní ve čtvrtek dojednalo. Miliardář Pavel Tykač totiž podepsal smlouvu s čínskou skupinou CITIC Group o převzetí fotbalové Slavie a stává se tak jejím novým majitelem. Že klub přechází pod kuratelu čtvrtého nejbohatšího Čecha, to potvrdil na svém webu. Podle zákulisních informací by se měla cena za balík 99,98 procenta akcií pohybovat kolem dvou miliard korun, přičemž součástí této dohody by měl být i převzetí Fortuna Areny v Edenu. Celou transakci musejí potvrdit jak české, tak i čínské úřady a tak až koncem února příštího roku bude tato transakce definitivně stvrzena. 

Více souvisejících

Pavel Tykač univerzity Školství Velká Británie

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy