Chládek: Školy zvládnou uspořádat původní maturity

Praha - Pokud Poslanecká sněmovna schválí zrušení státních maturit, střední školy zvládnou ještě v lednu přejít na systém původních maturit. Ve čtvrtek to řekl na tiskové konferenci senátor Marcel Chládek (ČSSD), který stojí za návrhem na jejich úplné zrušení.

Horní komora Chládkův návrh na zrušení státní zkoušky pro středoškoláky minulý čtvrtek podpořila. Novelu proto musí projednat Poslanecká sněmovna. Jestli stihne návrh projednat rychle, Chládek tvrdí, že by školy mohly ještě v lednu přejít na systém původních maturit. "Udělal jsem si malý průzkum mezi středními školami a vyplývá z něj, že by školy mohly uspořádat klasické maturity," sdělil.

Projekt státních maturit je podle něj předražený a je potřeba ho zastavit. V opačném případě se podle senátora ještě více zhorší úroveň středního školství. "Na jedné straně ministr Dobeš bere peníze nepedagogickým pracovníkům a na druhé straně rozhazuje stovky milionů," nešetřil kritikou.

Za alarmující označil také na zprávy o 12 tisících špatně vyhodnocených testech během generální zkoušky. Celý systém proto podle Chládka ztrácí kredit. Představte si, že by se to opakovalo při ostrém startu státních maturit, dodal.

V případě, že sněmovna návrh na úplné zrušení státních maturit neschválí, nese podle Chládka ministr školství Josef Dobeš (VV) plnou zodpovědnost za celý projekt.

Ministerstvo školství připravuje státní maturity už 14 let, vláda je schválila 18. srpna 2010. V říjnu se uskutečnila generální zkouška a na jaře 2011 už podle nových pravidel odmaturují první studenti.

Návrh nyní putuje k projednání do Poslanecké sněmovny. Senát schválil novelu s požadavkem na schválení předlohy již v prvním čtení.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.

Více souvisejících

maturity

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Drama na závodech v Jičíně: Několik zraněných po havárii mezi diváky

Záchranáři zasahovali v sobotu dopoledne u nehody při motocyklových závodech v Jičíně. Událost si vyžádala pět zraněných osob. Příčinou a okolnostmi incidentu se zabývá policie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy