Rozpočet školství se bude odvíjet od růstu platů učitelů, odbory chystají protest

Praha - Rozpočet ministerstva školství se bude odvíjet od toho, o kolik se nakonec zvýší platy učitelů a dalších státních zaměstnanců. Uvedl to dnes politický náměstek ministra školství Petr Pavlík po jednání s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO).

Na růstu platů se v pondělí dohodly odbory s vládou, zatím ale není rozhodnuto, o kolik mzdy porostou a od kdy.

Letos školství hospodaří s rozpočtem 148 miliard korun, na příští rok požadovala bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) 172 miliard. Ministerstvo financí ve svém květnovém návrhu počítalo se zhruba 160 miliardami korun. Požadavky resortu školství podle něj překračují současný návrh výdajů na rok 2018 přibližně o 14 miliard korun.

"Konkrétní částky se budou odvíjet od toho, jak rozhodne vláda, protože ta otázka platová, to je největší podíl těch financí," řekl Pavlík. Ministerstvo školství podle něj trvá na původních požadavcích a bude je prosazovat "v co nejširší míře".

S Pilným se zástupci ministerstva školství dnes dohodli na rozdělení 1,7 miliardy korun, které byly původně určené na kariérní řád, jež ale Parlament zamítl. Zhruba jedna miliarda z této sumy by měla jít na podporu společného vzdělávání dětí ve školách, přibližně 350 milionů korun bude určena na růst výkonů ve školství a podporu učitelů. Zbytek má jít na kompenzaci církevních a soukromých škol. Jedná se o mandatorní výdaje.

Odbory poukazují na to, že situace ve školství se zásadně nelepší, ačkoli to vláda deklarovala jako svou prioritu, a chtějí 1. září uspořádat protestní shromáždění v Betlémské kapli.

Víc peněz požadují i zástupci vysokých škol, jinak jsou připraveni k nátlakovým akcím. Jejich rozpočet se už několik let pohybuje kolem 21 miliard korun. Požadovaly růst o 4,5 miliardy korun na mzdy vysokoškolských pedagogů, peníze pro investice a doktorandy. Resort financí pro ně ale v květnu navrhl sto milionů korun navíc.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství Ivan Pilný rozpočet ministerstvo školství Vysoké školy mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy