O přijímačkách na střední školy bude jednat vláda

Praha - Vláda by měla projednat změny, které připravuje ministr školství Josef Dobeš (VV). V úterý se na tom shodli poslanci ODS na jednání svého klubu.

Poslanec Walter Bartoš (ODS) původně žádal, aby se kvůli Dobešově návrhu sešli zástupci stran koalice. "Na klubu chci otevřít problém s ministrem školství Dobešem, který bez jakékoliv koaliční dohody a projednání oznámil, že sníží počet přihlášek na střední školy. Chci, aby se toto téma dostalo na jednání formátu stran vládní koalice, tzv. K9," řekl před jednáním Bartoš.

Poslanecký klub sice nakonec rozhodl, že se K9 scházet nebude, neznamená to ale, že by ODS návrh podpořila. "Návrh pana ministra Dobeše se bude řešit na vládě," řekl Bartoš. Podle něj vyjadřují předložené změny osobní názor ministra, nikoli koalice jako celku. "Nad těmito změnami nepanuje shoda koalice," dodal.

Dobeš tak může mít při jejich prosazování problémy. "Podle nás má mít každý možnost rozhodování o svém vzdělání. Snížení počtu přihlášek tuto možnost omezuje," vysvětlil za poslanecký klub Bartoš.

Téma školství bylo nejvýznamnějším bodem na pořadu jednání poslaneckého klubu občanských demokratů, který se v úterý sešel.

Podle návrhu ministra školství, který ODS kritizuje, by si žáci devátých tříd mohli podávat pouze dvě přihlášky na střední školy. Ministerstvo tvrdí, že vloni většina žáků využila jen dvě přihlášky, navíc většina škol systém kritizuje kvůli administrativní náročnosti. Zákon umožňující podat tři přihlášky přitom platí teprve rok.

V současné době se podle ministerstva stává, že jsou žáci po přijímacím řízení zapsáni na několika středních školách a až na konci srpna se rozhodnou, do které nastoupí. Ředitelé do poslední chvíle nemají přehled o tom, kolik studentů jim v září přibude. Ministerstvo proto hodlá zrušit možnost žáků vzít si takzvaný zápisový lístek, kterým potvrzují rozhodnutí do školy nastoupit, ze střední školy zpět.

Související

Mikuláš Bek Původní zpráva

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Expert o mírovém summitu: Válku lze vyřešit k prospěchu Ukrajiny. Pro EZ naznačil, jaký bude výsledek

Nezávislý norský bezpečnostní analytik Hans Petter Midttun pro EuroZprávy.cz vysvětlil, čeho patrně lídři během summitu dosáhnou. „Tento mírový summit mír nepřinese. Je to však důležitý první krok,“ nastínil.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy