Mléko do škol? Kolem programu jsou zmatky, mají se vyškrtnout střední školy

Praha - Kolem programu Mléko do škol jsou pořádné zmatky. Střední školy by z něj měly být na návrh ministerstva zemědělství (MZe) vyškrtnuty, čímž státní rozpočet ušetří 440 milionů korun. S tím nesouhlasí Svaz měst a obcí ČR (SMO), dříve se proti postavila i Potravinářská komora ČR, která však nyní se změnou souhlasí.

Změny by měly v případě souhlasu kabinetu Andreje Babiše (ANO) platit od července, promítly by se tedy do nového školního roku. Stát by tak měl v příštím školním roce dát na program Mléko do škol 270 milionů korun a na dotované ovoce a zeleninu 220 milionů korun.

MZe upozornilo na to, že přestože předchozí vládní nařízení s navýšením rozpočtu na program počítalo, reálně se peníze nenašly. "V průběhu projednávání státního rozpočtu na rok 2018 nebylo možné požadovaný rozpočet na projekt alokovat, musí proto dojít k úpravě základního rámce projektu. Proto navrhujeme omezit cílovou skupinu u Mléka do škol pouze na žáky základních škol, tak aby to bylo stejné s Ovocem a zeleninou do škol," uvedl úřad.

Plánované zmenšování programu se nelíbí SMO, podle kterého je jediným argumentem pro vyřazení středoškoláků šetření peněz ze státního rozpočtu. Ekonomika se ale podle svazu vyvíjí dobře, nevidí tak důvod k jeho zmenšování. Ořezání programu již dříve kritizovala Potravinářská komoře ČR. V jejím čele je aktuální kandidát na ministra zemědělství Miroslav Toman. "Potravinářská komora do poslední chvíle intenzivně bránila ponechání podpory na mléko i u středních škol. Program byl v minulosti tak nastaven. Bohužel se stalo to, že ministerstvu se nepodařilo získat dostatečné finanční zdroje," řekla dnes ČTK mluvčí komory Dana Večeřová.

Podle ní tak do programu šla třetina slíbených peněz, snížily se podpory pro jednotlivé žáky. "Nadále tedy pro tento rok platí, že žáci základních a středních škol mají nárok pouze na dvě krabičky mléka za měsíc. Bohužel pomocí dvou možná někdy tří krabiček mléka na žáka a měsíc nenaučíme žáky správným jídelním návykům," dodala. Komora tak nyní přes dřívější kritiku se zmenšením programu souhlasí. 

Novelizovanou vyhláškou plánuje ministerstvo zvýšit maximální podpory na jednotlivé porce potravin, například na 330 ml tučné konzumní mléko by mělo jít 11,6 koruny místo dřívějších 9,3 Kč. Ministerstvo uvádí, že snížením počtu zapojených dětí dojde ke zvýšení finančního limitu na produkty ze současných 307,5 koruny na 358 korun na příští školní rok.

Související

Více souvisejících

Školství Ministerstvo zemědělství Mléko Svaz měst a obcí ČR Potravinářská komora

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy