Školné je samozřejmostí! Ale podmínkou je existence půjček pro studenty

Praha - Zavedení školného považují členové Národní ekonomické rady vlády (NERV) za samozřejmost. Autor materiálu o vzdělání v Česku ekonom Daniel Münich však v pondělí zdůraznil, že zároveň musí existovat systém půjček pro studenty.

"U problematiky školného je zmiňován zejména finanční aspekt, ale pravdou je, že zavedení školného má i řadu kladných nefinančních přínosů. Existují i dopady negativní, ale značnou část z nich lze eliminovat právě půjčkami pro studenty," řekl Münich.

Jako příklad nefinančních přínosů Münich uvedl selektivní možnosti rozvoje škol, informační a autoregulační roli školného a racionalizaci rozhodování studentů i jejich rodičů.

Účastníci prezentace dále jako značný problém popsali nízkou zaměstnanost matek. Ta je úzce spojená s nedostatečně rozšířenou a kvalitní předškolní péčí. "Zvýšení participace žen ve věku 20 až 40 let o deset procentních bodů by okamžitě snížila roční deficit průběžného penzijního systému o deset miliard. To je třetina současného deficitu průběžného penzijního systému," řekl Münich.

Míra zaměstnanosti matek podle studie patří mezi nejhorší v Evropské unii. "Kdybychom byli katolická země, uměl bych si to nějak interpretovat, ale v ateistických Čechách tomu moc nerozumím," dodal Münich.

Další návrhy NERV se týkají skladby vzdělání. Povinná výuka jazyků by se měla omezit jen na angličtinu a ušetřený čas by měl být věnován IT technologiím, finanční gramotnosti a právní gramotnosti. "Když lidé vyjdou ze školy, znají Mendělejevovu tabulku prvků, vědí, jak se jmenuje prezident a jak se volí, ale nikdy neslyšeli o živnostenském oprávnění, nevědí, že se platí nějaké daně a jak se platí," dodal k této problematice profesor a člen NERV Michal Mejstřík.

Související

Ilustrační foto

Mělo by se na vysokých školách platit školné?

Komentář Lukáše Kovandy - Je dobře, že se opět začalo mluvit o zpoplatnění školství. Vysoké školy by určitě zpoplatněny být měly. Argumentem není jenom navýšení příjmů veřejné kasy a žádoucí zkvalitnění výuky.
Ondřej Andrys (vpravo)

Školné neřešíme, rodičům pomůžeme se špatně vedenou distanční výukou, říká inspektor Andrys

Česká školní inspekce nemůže vstupovat do sporu rodičů, kterým se nelíbí, že v době distanční výuky musejí nadále hradit soukromým vzdělávacím zařízením školné. Náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys tvrdí, že stát není oprávněn, aby vstupoval mezi privátní subjekt a zákonné zástupce žáka. „Pokud má ale rodič výhrady ke kvalitě distanční výuky, může se obrátit na Českou školní inspekci,“ říká pro EuroZprávy.cz Ondřej Andrys.

Více souvisejících

školné

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 36 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy