Jak rostou platy učitelů? Realita je jiná než statistiky

Platy učitelů jsou jednou z nejopakovanějších frází, s kterou politici vystupují v politickém boji. Ministerstvo školství odhalilo statistiky s přesnými čísly, kolik peněz učitelé reálně dostali. Samotní pedagogové však s čísly spokojeni nejsou.

Statistika aktuálně publikovaná Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nabízí řadu čísel. Přestože politici se čísly rádi prezentují ze statistiky je možné vyčíst, kolik si běžný učitel v průměru vydělá. 

"Průměrný měsíční plat pedagogických pracovníků bez vedoucích zaměstnanců (placených jen ze st. rozpočtu včetně ESF) ve veřejném regionálním školství byl 31 445 Kč," uvádí komentář ke statistice.

Jedná se o údaj, který nezapočítává platy vedoucích pracovníků, nebo vysokoškolských pedagogů, kteří díky vědecké práci v některých případech dosahují mnohem větších platů. Průměrný plat učitele, který zahrnuje tyto položky je tak vyšší, ovšem méně se blíží tomu, kolik vydělává člověk, který každodenně stojí před žáky ve třídě.

Nástupní plat učitele je odvozen od zařazení do platové tabulky a může se pohybovat mezi 27 a 28 tisíci měsíčně podle platové třídy. Většina učitelů je však staršího věku, tudíž se v tabulce již vyšplhali o kousek výše (po více jak 32 letech praxe náleží učitelům 33 840), což reflektuje i průměr uváděný ve statistice MŠMT.

Přestože platy učitelů již několik let rostou, odborná veřejnost upozorňuje na nepřesnosti v údajích o platech učitelů. "Celý uplynulý rok vláda tvrdila, že platy učitelů porostou o 15 %. Každý týden byla tato informace v médiích. Nyní se ukazuje, že to ve skutečnosti bylo necelých 11 %. Pedagogická komora na tuto manipulaci opakovaně upozorňovala... Průměrné platy učitelů vzrostly jen o 3 procentní body více, než průměrné mzdy všech zaměstnanců v České republice. Rozhodně nelze tvrdit, že školství bylo v uplynulém roce vládní rozpočtovou prioritou," okomentoval pro EuroZprávy.cz výši učitelských platů a jejich růst během minulého roku prezident Pedagogické komory Radek Sárközi.

MŠMT slibuje nárůst průměrného platu učitelů v roce 2021 na 45 tis. korun. "To neznamená, že každý učitel bude mít 45 tis. korun plat. Jedná se o částku včetně všech odměn, nebude se jednat o běžný tarifní plat. V roce 2019 bude číslo 31 500 Kč navýšeno o 15 %. Ředitelé budou mít dostatek peněz k dispozici. Bez vedoucích pracovníků bude plat učitelů v roce 2021 v průměru kolem 40 tis. korun," uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál mimo jiné ministr Robert Plaga.

Takovémuto optimismu o nárůstu platů Radek Sárközi nepropadá. Podle něj se opakuje scénář z minulých let, kdy realita byla poněkud odlišná. "Politici nyní opět tvrdí, že letos porostou platy učitelů o 15 %. Budou tento zavádějící údaj média znovu celý rok 2019 nekriticky přebírat, aby se nakonec ukázalo, že růst platů učitelů byl o čtvrtinu nižší? Ve skutečnosti platy učitelů nijak razantně nerostou a jen kopírují vývoj průměrné mzdy v ČR. Naopak se relativně propadají vůči ostatním profesím, kde je vyžadováno vysokoškolské vzdělání - u nich rostou mzdy mnohem rychleji než platy učitelů," sdělil prezident Pedagogické komory. Podle něj je nárůst platů de-facto jen určitým druhem valorizace. 

Související

Více souvisejících

Školství ministerstvo školství Radek Sárközi (prezident Pedagogické komory) Robert Plaga mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy