Výchova nových lékařů v ohrožení. Lékařská fakulta Ostravské univerzity má problémy

Rektor Ostravské univerzity Jan Lata navrhne Akademickému senátu univerzity v příštích dnech odvolání děkana lékařské fakulty Arnošta Martínka. ČTK to dnes řekl mluvčí univerzity Adam Soustružník. Důvodem jsou podle mluvčího pochybení při přijímání studentů na lékařskou fakultu. Té teď kvůli tomu hrozí omezení akreditace pro obor Všeobecné lékařství, na který by fakulta nemohla přijímat nové studenty.

Návrh na odvolání musí podle mluvčího projednat Akademický senát Lékařské fakulty a schválit Akademický senát univerzity. Martínkovo vyjádření se ČTK snaží získat. Už dříve uvedl, že rezignovat nehodlá.

Mluvčí univerzity řekl, že procedura odvolání se zahajuje, pokud děkan neplnil své povinnosti nebo závažným způsobem poškodil zájem vysoké školy nebo fakulty. "Docent Martínek v době, kdy byl děkanem, rozhodl od roku 2010 o přijetí 16 uchazečů, kteří nesplnili podmínky přijímacího řízení ke studiu studijního oboru Všeobecné lékařství. Přijetím těchto uchazečů se dopustil závažného porušení právních předpisů i vnitřních předpisů univerzity a podmínek přijímacího řízení pro tento studijní obor," uvedl Soustružník.

Podle něj za přijímací řízení i přijímání uchazečů odpovídá děkan. "O přijetí uchazečů, kteří nesplnili podmínky přijímacího řízení, neinformoval (děkan) garanta studijního oboru, ačkoli tato skutečnost je pro garanta důležitá z hlediska hodnocení přijímacího řízení," jmenoval jeden z další z důvodů pro návrh na odvolání mluvčí.

Vedení univerzity Martínkovi také vytýká, že u nestandardně přijatých studentů byla odstraněna původní negativní rozhodnutí o jejich nepřijetí ani po odvolání ze strany rektora a byla nahrazena pozitivními rozhodnutími děkana o přijetí. Podle mluvčího tyto kroky svědčí o Martínkově systémovém selhání ve funkci děkana, neplnění jeho povinností a poškození zájmů fakulty i univerzity.

Zprávy o možných manipulacích při přijímacím řízení na fakultu se v médiích objevily loni. Posléze dění na nejmladší lékařské fakultě začal prověřovat Národní akreditační úřad (NAÚ). Komise NAÚ ve zprávě, která unikla do médií, doporučila Radě NAÚ na základě zjištěných nedostatků zahájit řízení o omezení akreditace.

Když vypukla aféra kolem přijímacího řízení, rektor tehdy odmítl Martínka znovu jmenovat děkanem fakulty, která se v té době potýkala s personálními problémy. Jmenování odložil, ale po několika týdnech nakonec Martínka, který získal důvěru akademického senátu fakulty, děkanem jmenoval.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

lékaři Ostrava univerzity

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy