Školy musely zřídit zvláštní služby, které doprovázejí maturanty na toalety

Brno - Předsedkyně parlamentního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Anna Putnová (TOP 09) zkontrolovala v pondělí průběh maturit na gymnáziu na Slovanském náměstí a v soukromém středním učilišti uměleckých řemesel v Brně. Na místě zjišťovala, jak se ministerstvo školství vypořádalo s námitkami, které školy proti zkouškám vznesly.

Školy podle Putnové tvrdě odmítaly opakovaně kontrolovat totožnost svých studentů. "Vyučující je měli prověřovat pro každý předmět zvlášť. Přitom maturují žáci, kteří jsou ve škole čtyři roky všem známi," řekla Putnová. Dodala, že ministerstvo nakonec tlaku ustoupilo a žáky učitelé formálně ověří jen při začátku zkoušky.Problémy byly i s možností návštěvy toalet. Původně totiž nesměli studenti vůbec opustit třídu. "Po žádosti řady vyučujících, rodičů i žáků, se zákaz zmírnil. Pokud budou žáci potřebovat navštívit toaletu, mohou na ní zajít s doprovodem," řekla Putnová. Školy proto musí zřídit služby, která žáky na toalety doprovodí.Sporným bodem premiérového ročníku jednotné státní zkoušky byla rovněž přístupová práva do sítě státních maturit. "Měl je pouze ředitel koly, kvůli jeho možnému onemocnění je dostal navíc i jeho statutární zástupce," uvedla Putnová.Podle šéfky parlamentního výboru se však nepovedlo právně dořešit postavení školních maturitních komisařů. Ten navštěvuje cizí školu a dohlíží na průběh maturit. "Řeší se otázky, kdo by řešil případné škody, které by inspektor mohl svým působením nebo rozhodnutím způsobit," upozornila Putnová.Sporné je podle ní i časové schéma maturit. Ty totiž probíhají šest týdnů. V první fázi žáci maturují ústně, pak až písemně. Výsledky se studenti dozvědí 20. června - to je však doba, ve které již řada z nich bude dělat přijímací řízení na vysoké školy. Někteří jsou podle Putnové dokonce už podmínečně přijati. "Pozdní zhodnocení jejich maturit způsobí, že některé univerzity, které výsledky státních maturit chtěly akceptovat, nemohou tak dlouho čekat a státní maturitu tak v konečném důsledku eliminují," přiznala Putnová. Přijímacímu řízení totiž předchází vyhodnocení maturity a bez něho žáka ke studiu vysoké školy nepřijmou.Podle Putnové by písemné zkoušky bylo dobré skládat již na přelomu března a dubna a pak by je ministerstvo dokázalo vyhodnotit během května.Podle šéfky parlamentního školského výboru existují všechny předpoklady pro to, aby maturity dopadly dobře. "Technicky jsou předimenzované. Pokud někdo selže, nebude to asi technika, ale lidé, kteří mohou být unaveni," dodala Putnová.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Více souvisejících

top 09 státní maturity

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy