U ústních maturit propadlo zatím 21 procent studentů

Praha - Ústní část státní maturity má za sebou již deset procent studentů. Z 9800 zúčastněných jich nebylo ke zkoušce 15 procent připuštěno, dalších sedm procent studentů ústní maturitu nezvládlo, informoval v pondělí ministr školství Josef Dobeš (VV).

"První důležitá zpráva je, že vše probíhá hladce. Proto musím opět poděkovat školám, že to zvládají i navzdory administrativní zátěži," uvedl v pondělí ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš.

Ten vzápětí přišel s konkrétními čísly. Ze 100 tisíc maturantů jich prozatím prošlo ústní částí státní maturitní zkoušky zhruba 9 800, tedy necelých 10 procent. "15 procent z nich bylo nepřipuštěno a sedm procent z připuštěných u ústní zkoušky neuspělo. Celkem jde tedy zhruba o 21 procent neúspěšných," přiblížil ministr.

Podle něj jsou školy letos výrazně zodpovědnější a přísnější v připouštění k maturitní zkoušce. Jak Dobeš uvedl, v roce 2008 školy nepřipustily pouze tři procenta studentů.

"Zdálo by se, že je to číslo velké. Ale my předpokládáme, vzhledem k profilu těch škol, kdy gymnázia teprve nastupují, že míříme celkově v ústní části zkoušky k 15 procentům nepřipuštěných a neúspěšných," vysvětlil Dobeš. "I s písemnou částí se mi zdá, že míříme opět na 20 procent, jak jsme předpokládali, protože písemné části se již nezúčastní studenti, kteří neuspěli u části ústní," dodal.

Ministr školství podle svých slov minulý týden objížděl školy a ptal se učitelů a řiditelů na jejich postřehy. V tomto týdnu plánuje navštívit Liberecko, jižní Moravu, Středočeský kraj a jednu školu v Praze.

V návaznosti na podněty učitelů i odborníků pak ministerstvo připravuje změny na příští rok. "Otočíme obě části. Budeme začínat písemkami, které proběhnou někdy koncem dubna, aby vysoké školy z těchto písemných částí měly výsledky první týden v květnu. A tyto výsledky by mohly být předpokladem pro studium na vysokých školách," přiblížil Dobeš s tím, že v květnu by probíhaly ústní zkoušky.

Současná podoba, kdy studenti maturují z českého jazyka a matematiky či cizího jazyka, zůstane 'zakonzervována' další dva roky, poté Dobeš očekává přijetí povinné zkoušky z matematiky tak, aby se maturovalo z českého jazyka, matematiky a cizího jazyka.

"Poté, až nám po čtyřech letech vyprší smlouvy, tak překlopíme počítačovou podobu, která je moderní, rychlá a neadministrativní, ze základních škol na střední školy," odhalil ministr některé ze svých plánů.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy